De hoeveelheid energie die verloren gaat tijdens elektriciteitstransport kan omlaag. Door de stroomkabels te voorzien van een laagje koolstofbolletjes, ook wel buckyballs genoemd, kan er een hoger voltage door de kabels. Dit zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat.


De ontlading in een elektriciteitskabel, zoals de onderzoekers die zagen.

De bolletjes zouden een oplossing bieden voor één van de problemen van op zee opgewekte windenergie. Vaak staan windmolenparken tientallen kilometers uit de kust, en gaat er tien tot twintig procent van de opgewekte energie verloren in de kabel. Dat verlies lijkt onvermijdelijk, maar volgens onderzoekers van de Zweedse Chalmers-universiteit kunnen de verliezen worden beperkt .

Door buckeyballs, een bijzondere vorm van koolstof, in een laagje rond de elektriciteitskabel aan te brengen kan het voltage in de kabel omhoog. De buckyballs zorgen namelijk voor een betere isolatie. Danzij die hogere spanning hoeft er bij gelijkblijvend vermogen minder stroom door de kabel, waardoor de weerstandsverliezen afnemen. De onderzoekers noemen een verliesreductie van 26 procent.

De buckyballs hebben ook nog een ander voordeel: ze maken de kabel robuuster. Omdat het materiaal heel dun is wordt de kabel met buckeyballs niet noemenswaardig veel dikker .

De onderzoekers kwamen tot hun ontdekking bij hun onderzoek naar de beste isolatie-beschermer. Ze testten verschillende van deze materialen. Buckeyballs bleken het best te werken, doordat ze elektronen afvangen en zo voorkomen dat er elektrische weglekt naar het isolatiemateriaal.

De volgende stap voor de onderzoekers is een test met echte kabels.

Bron: Chalmers

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.