Een goede nachtrust begint met totale ontspanning. Australische tech-kunstenaars ontwierpen een interactief bed dat je precies in de juiste slaapmodus brengt. Onderzoek toont aan dat het werkt.

Wie in het bed gaat liggen, krijgt rustgevende muziek te horen die is uitgezocht door de makers, kunstenaars Betty Sargeant en Justin Dwyer van het gezelschap PluginHUMAN. Daarnaast ziet degene op het bed kaleidoscopische beelden die worden aangestuurd door zijn of haar eigen brein. De beelden worden op de wanden van de ruimte waarin het bed staat geprojecteerd, maar daarnaast krijgt de degene op het bed de digitale visualisatie van zijn eigen hersengolven te zien via een VR-bril.


Ontspannen dankzij technologie

De hersengolven van de slaper worden gemeten via eeg, die elektrische activiteit in het brein opvangt. Elke frequentie heeft daarbij een eigen kleur toegewezen gekregen, zodat iedereen andere beelden te zien krijgt. Bij sterkere hersenactiviteit worden de beelden die de proefpersoon te zien krijgt ook intenser. Het bed kan daarbij ook trillen.

Volgens promovendus Natahan Semertzidis van het Exertion Games Lab van het Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) werkt het interactieve bed echt. 'Technologie en slaap worden tot nu toe gezien als tegenpolen', zegt hij. 'Onze bevindingen tonen juist aan dat technologie kan helpen om rustig en ontspannen te worden', zegt hij in een persbericht. Onlangs publiceerde hij zijn bevindingen op een congres in Glasgow. 
 


Positieve emoties

Semwertzidis onderzocht de ervaringen van mensen die van het Inter-Dreambed gebruikmaakten. Hij praatte met ze en bestudeerde ook hun EEG-data. De deelnemers aan het onderzoek (dat waren overigens slechts negen mannen en drie vrouwen) hadden na gebruik van het bed aanzienlijk minder last van negatieve gedachten (-21 procent). Ook angstgevoelens werden veel minder vaak gerapporteerd: die daalden met liefst 55 procent. Het gevoel van algemene rust steeg met 13 procent.

Een goede nachtrust staat of valt met een specifieke gemoedstoestand, stelt de onderzoeker. Mensen die goed slapen, zijn over het algemeen relaxter en positiever, terwijl slechte slapers vaker piekeren en stressen over wat ze de afgelopen dag hebben meegemaakt. 'Het is dan ook logisch dat het beïnvloeden van die stemming kan helpen om een betere nachtrust te vinden', stelt Semwertzidis.


Meer onderzoek

Volgens mede-onderzoeker Fabio Zambetta is het interactieve bed niet het ultieme antwoord op de slaapproblemen waarmee veel mensen kampen. Voordat dit bedecht in het behandelpakket kan worden opgenomen, moet een veel grotere groep dan twaalf mensen worden onderzocht en moet er ook met controlegroepen worden gewerkt. 'Maar onze bevindingen zijn toch van belang omdat ze wijzen op de mogelijkheden die technologie op basis van hersenactiviteit biedt om het in slaap vallen te bevorderen', zegt hij.

Slapeloosheid geldt als een groeiend probleem. De oorzaak wordt onder meer gezocht in het toenemende gebruik van technologie vlak voor het slapengaan. Het schijnsel van mobieltjes en televisies verstoort het natuurlijke dag-nachtritme, is het idee. 

Foto's: RMIT

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.