Eureka

Samengeperst suikerriet biedt een duurzamer en goedkoper alternatief voor baksteen en beton in muren, daken en isolatiemateriaal.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Honderden miljoenen tonnen suikerrietstengels blijven er jaarlijks over bij de productie van suikerriet. Onderzoekers van de University of East London (UEL) slaagden erin de vezelige stengels, bagasse genaamd, te verwerken tot stevige blokken die als baksteen kunnen worden gebruikt. Ze deden het onderzoek in samenwerking met het Britse suikerbedrijf Tate & Lyle Sugars.

De onderzoekers mengden de bagasse met een mineraal­bindmiddel en persten de massa onder hoge druk samen. Na één week uitharden ontstond een nieuw materiaal genaamd Sugarcrete, dat aan de industriële normen voldoet op gebied van druksterkte, brandwerendheid, warmtegeleiding, geluiddemping en duurzaamheid. 


Piramidevormige blokken

Bij de productie komt slechts een zesde van de CO2 vrij vergeleken met gewoon beton, dat 5 tot 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt.

Samen met architecten­bureau Grimshaw verwerkten de onderzoekers Sugarcrete al in piramidevormige blokken waarmee ze vloerplaten maakten. De blokken pasten op zo’n manier in elkaar dat er minimale wapening of mortel vereist was. Niet bestand tegen water

Daarnaast lijkt Sugarcrete geschikt voor muren, daken en als isolatiemateriaal. Tegen stilstaand water is het materiaal niet goed bestand. De blokken zijn immers van suiker...

De marktprijs van Sugar­crete is nog niet bekend om­dat die sterk afhankelijk is van de productielocatie. De onder­zoekers stellen dan ook voor het materiaal zo dicht mogelijk bij suikerrietboeren te produceren. 


Veel lichter dan gewoon beton

Op die manier kan Sugar­crete ook lokale bouwprojecten mogelijk maken die met de hoge prijzen van geïmporteerd beton eerder niet van de grond kwamen. Het transport zal goedkoper uitvallen, aangezien Sugarcrete zes keer lichter is dan traditioneel beton. (SB)  

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.