De Graduationshow van de Design Academy in Eindhoven is dit jaar te zien in de oude melkfabriek van Campina in Eindhoven. De industriële entourage geeft het werk van de design-afstudeerders een rauw randje.
Vrijwel meteen na binnenkomst loop je tegen een enorme doorzichtige wand aan met kleine windmolens erop. Wind Waait is het afstudeerproject van Daan Brouwer. Het is de bedoeling dat de windmolens zowel aan de binnenkant als de buitenkant van een muur van een gebouw geplaatst worden. Wanneer de windmolens aan de buitenkant draaien, doen ze dat aan de binnenkant ook. ‘Op deze manier krijgen mensen binnen toch iets mee van wat er buiten gebeurt. We raken als mens steeds vaker het contact met de natuur kwijt. Het is goed voor het welzijn van de mens om de natuur ook binnen zichtbaar en voelbaar te maken’, stelt Brouwer.
Naast dit windproject zijn er nog veel meer ‘groene’ kunstwerken te vinden. Zo ontwierp Minji Choi een tuin waarin de mens en de natuur in een eerlijkere verhouding samenleven. Zij stelt daarmee aan de kaak dat de mens zichzelf als het middelpunt van het universum beschouwt en daardoor ook de natuur aanpast aan de mensen-wensen. In haar tuin is dat niet het geval. Met haar tuin hoopt ze de houding van mensen ten opzichte van de natuur te veranderen.
Inclusieve samenleving
Eenzaamheid is volgens designer Edwin van Capelleveen een steeds groter wordend probleem in de steden. Mensen maken weinig contact met elkaar in gedeelde ruimten zoals een lift. Dat vindt hij zonde. Daarom bedacht hij een plan voor gedeelde balkons. Door alle balkons van bijvoorbeeld een appartementencomplex met elkaar te verbinden krijgen mensen de mogelijkheid om vaker samen te eten of bijvoorbeeld gezamenlijk te tuinieren.
Ook Rik Makes heeft iets ontworpen waarmee hij de samenleving meer inclusief wil maken. Hij ontwikkelde een manier om ingewikkelde theorieën uit te leggen aan een groot publiek. Met zijn tool, Theory Materialiser, komen de meest ingewikkelde onderwerpen meer tot leven. ‘Ik heb voor het eerste model gekozen voor de macro-economie als onderwerp. Het is een onderwerp waar ik zelf weinig vanaf weet zodat ik er zo open mogelijk in kan staan’, vertelt hij. De tool visualiseert Europa, inclusief parlementsgebouwen, banken en geld. Hiermee probeert Makes het onderwerp toegankelijker en begrijpelijker te maken.
‘Ik heb de tool nu vooral bij middelbare scholieren getest, maar hij zou ook voor andere doelgroepen kunnen werken.’ Bij de middelbare scholieren was het element dat hen aansprak heel duidelijk volgens de ontwerper: ‘In eerste instantie vonden sommige scholieren de tool meteen leuk, andere waren nog wat terughoudend. Maar toen het geld eenmaal op tafel kwam, waren ook zij om. Zo zie je wat belangrijk is voor een doelgroep’, vertelt hij lachend. ‘Het gaat er uiteindelijk om dat de scholieren het onderwerp rond een theorie snappen en dit toe kunnen passen in het dagelijks leven. De exacte definitie van moeilijke begrippen is dan gewoon minder belangrijk.’
Gewapend beton
Designer Willem van Hooff was gefascineerd door de ravage die ontstond na het instorten van de parkeergarage op Eindhoven Airport. ‘Vooral het grid dat uit het gewapende beton stak vond ik interessant. Dat was voor mij de basis van deze ontwerpen’, vertelt Van Hooff. Hij maakt met gewapend beton kunstwerken voor in huis. ‘Normaal zitten deze materialen verstopt achter de binnenwanden van een huis, ik maak er kunstwerken van die mooi zijn om naar te kijken.’(Linda Bak)
Tijdens de Graduationshow, het vaste onderdeel van de Dutch Design Week, zijn meer dan tweehonderd projecten van net afgestuurde studenten te zien. Het geheel varieert van een praktische oplossing voor een alledaags probleem tot simpelweg een mooi kunstwerk. Soms zet een werk je aan het denken over maatschappelijke kwesties. De meeste studenten zijn aanwezig om hun werk toe te lichten.
De Graduationshow is van 20 t/m 28 oktober tijdens Dutch Design Week te zien in de oude Campina melkfabriek in Eindhoven.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.