Vijf betonfunderingen van windturbines zijn op weg naar zee om daar af te zinken. In plaats van een fundering in de zeebodem te heien, komt de brede betonnen voet op de bodem van de zee te staan.
In de wereld van de offshore windenenergie is de betonnen voet een nieuw fenomeen. Normaliter worden windturbines vastgezet met een fundering in de bodem van de zee, of ze staan op een drijflichaam dat met ankerlijnen op zijn plaats blijft.
Nu zorgt de betonnen voet voor de fundering. Het cementen gevaarte, ontworpen en gebouwd door Bam, heeft een doorsnede van 30 m en is zo’n 20 m hoog. Erop staat een stalen buispaal waar de mast van de windturbine op komt. De voet staat straks op een met stenen verstevigde zeebodem. Betonnen voet en buispaal zijn samen zo’n 60 m hoog.
In de betonnen voet is 1800 m3 beton verwerkt, en de nodige hoeveelheid wapeningsstaal. Voet en buispaal zijn beide hol, zodat het geheel drijvend naar de gewenste locatie op zee kan worden versleept. Ter plekke laat men de constructie vervolgens afzinken. Dat gebeurt door de voet en buispaal geleidelijk met zand te vullen. Eenmaal op zijn plaats is het totale gewicht van de fundering zo’n 15.000 ton, genoeg om zelfs bij de zwaarste stormen de windturbine op zijn plek te houden.
De turbine die er op komt te staan is geen kleintje. Het gaat om een opgewaardeerde Vestas-turbine van 8,3 MW, waarbij de tip van de bladen ruim 190 m boven het water uit steekt.
De turbine komt op zo’n 6 km voor de kust van het Engelse Blyth. De zee is daar 40 m diep. Juist voor dit soort grotere dieptes is deze betonnen voet goedkoper dan heien. Een ander belangrijk voordeel is dat er veel minder werk op zee hoeft te gebeuren. De meeste bouwwerkzaamheden gebeurden aan land op een werf aan de rivier Tyne, terwijl het plaatsen op zee relatief snel kan. Een nadeel is dat er voor deze fundering zo veel materiaal nodig is. En het moet nog blijken dat ze de windtubine stark op hun plaats houden.
Het windpark van EDF Energy Renewables is dan ook bedoeld als demonstratieproject. Maakt het project zijn verwachtingen waar, eind dit jaar moet het stroom gaan leveren, dan is er op zee al ruimte gereserveerd voor nieuwe windparken verder uit de kust.
Openingsfoto: de betonnen funderingen liggen klaar om versleeptte worden. Foto EDF.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.