In de loop van dit jaar gaat in Bremen een bezorgdienst van start met een elektrische fiets die rijdt op waterstof. Het gaat om bezorging vanaf een depot in delen van de stad die minder geschikt zijn voor vrachtwagens.

Read this article in English

Met de onstuimige groei van webwinkelen zorgt het afleveren van pakketten in dichtbebouwd stedelijk gebied voor steeds meer verkeer. Zo rijden in Nederland kleine vrachtwagens rond van Post-NL, UPS en DHL. Dat is niet alleen weinig efficiënt, maar zorgt ook voor (milieu-)overlast in de toch al door verkeer geplaagde steden.
 

 

Het Bremer bedrijf Rytle wil die pakketbezorging nu gaan vergroenen. Dat doen ze met een door waterstof aangedreven elektrische fiets en een container op wielen. Los van de aandrijving onderscheidt het bedrijf zich verder van al bestaande fietskarren door het logistieke concept dat erbij hoort.


Driewieler

De fiets is een driewieler die met zijn elektromotor een snelheid haalt van 25 km/h en is voorzien van een regenscherm. De fiets gebruikt waterstof en een brandstofcel om electriciteit op te wekken. Het voordeel is tweeledig: de fiets heeft met een kleine waterstoftank een groot bereik van zo'n 200 km met de box volgeladen.Verder zit de waterstof in een kleine drukfles die gemakkelijk en snel verwisselbaar is, en de fiets hoeft dus niet lang aan een laadpunt te staan.Een kleine accu is alleen nog nodig om de fiets bij versnellen een extra boost te kunnen geven, en die accu wordt tijdens het fietsen opgeladen wanneer de fiets stationair rijdt. De waterstof- elektrische fiets is ontwikkeld door het Duitse lucht en ruimtevaartcentrum DLR.

Het door DLR ontwikkelde waterstofsysteem voor op de fiets.


Achterop heeft de fiets een pakkettenbox van 1,9 m hoog, met een maximaal laadgewicht van 180 kg. De box wordt bij het distributiedepot door het vervoersbedrijf volgeladen klaargezet voor de fietser.

De bezorger krijgt de logistieke informatie via een app. Die geeft aan wanneer er een box klaar staat, en wat de slimste route is voor bezorging van de afzonderlijke pakketten.

De exacte datum waarop de fietsbezorging van start gaat is nog niet bekend.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.