Eureka

Onlangs leverde de nieuwe bezorgrobot YAPE - Your Personal Pony Express - zijn eerste pakketje af in Cremona. Deze Italiaanse stad fungeert als testgebied voor het bedrijf e-Novia, dat YAPE klaarstoomt om autonoom pakketten door steden te gaan vervoeren.

Bedrijven en consumenten kunnen zich registreren voor de bezorgdienst en YAPE oproepen via een app op de smartphone. Nadat de robot is gearriveerd, kan de gebruiker het bagagecompartiment ontgrendelen en het pakket met een maximumgewicht van 70 kg inladen. Door vervolgens het afleveradres in te voeren, gaat de robot op pad.
 

Bereik van 80 kilometer

YAPE heeft twee naast elkaar geplaatste wielen en blijft door een systeem met gyroscopen en acceleratiemeters in balans. De twee wielen worden onafhankelijk aangedreven door twee elektromotoren, zodat de robot op de plaats kan draaien. Op een volle accu heeft YAPE een rijbereik van 80 km, ruim voldoende om meerdere keren per dag een stad te doorkruisen.

YAPE is voorzien van gps zodat hij zelfstandig zijn weg kan vinden over trottoirs en fietspaden. Daarbij haalt hij snelheden van 6 tot 20 km/h. Videocamera’s en lasers helpen om obstakels, zoals mensen of kuilen in de weg, te herkennen en te vermijden. Daarnaast ontvangt de robot via in de stad geplaatste sensoren informatie over de verkeersdrukte.
 

Gezichtsherkenning

Als YAPE alle gevaren van de grote stad heeft weten te trotseren en op de plaats van bestemming aankomt, springt het bagageluik niet zomaar open. De ontvanger moet geregistreerd staan en wordt eerst geïdentificeerd via gezichtsherkenning. Een pakketje door de buren laten aannemen is er dus niet meer bij.
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.