Niet alleen onder mensen heerst woningnood. Ook bijen zitten ermee. Biedt een nieuw type baksteen uitkomst? 

Vroeger konden bijen zich nog nestelen in gaten en holen in oud metselwerk of verwilderde natuur, maar door moderne bouwtechnieken en steeds strakkere tuinen en buitenruimten is er minder plaats voor de wilde bij.


Baksteen met gaten

De Britse ontwerpstudio Green & Blue komt nu met een baksteen met gaten, de zogenoemde bee brick.  In de stad Brighton and Hove is het inbouwen van de bijenstenen al verplicht voor gebouwen boven de vijf meter, samen met nestkasten voor zwaluwen.

De bee bricks hebben gaatjes van verschillende grootte waar niet-zwermende wilde bijen hun eitjes in kunnen leggen. De bijen sluiten de ingang af met modder of zacht gekauwde vegetatie.
 



Ingemetseld tussen reguliere bakstenen

In de lente komen de nakomelingen uit de holen gekropen en herhaalt de cyclus zich. Omdat solitaire bijen geen koningin of honing beschermen, zijn ze niet agressief. De stenen kunnen worden ingemetseld tussen reguliere bakstenen of op een andere plek in de buitenruimte worden neergezet.

De bakstenen zijn van cement gemaakt, 75 procent daarvan komt uit afvalmateriaal van de porseleinaarde-industrie, vlak bij het kantoor van Green & Blue in Cornwall. De stenen zijn inmiddels ook in Nederland verkrijgbaar.


Kritische geluiden

Wetenschappers betoonden zich in een artikel in de krant The Guardian evenwel kritisch. De bee bricks zouden de situatie voor bijen verergeren als de gaten niet goed worden schoongemaakt. Ze drongen aan op meer onderzoek naar de effecten van de bijenstenen. Dat komt er ook, in de vorm van een meerjarig citizen science-onderzoek dat dit jaar van start gaat.

Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Green & Blue

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.