De Bijlmerbajes in Amsterdam wordt omgevormd tot een groene stadswijk, opgetrokken in hoogbouw. Een van de bestaande gevangenistorens wordt een studentenflat met een verticaal park.

Vandaag werd bekend dat Koninklijke BAM Groep en de architectenbureaus OMA en LOLA architects de nieuwe stadswijk gaan ontwerpen, bouwen en exploiteren. De wijk krijgt de toepasselijke naam BajesKwartier.


Studentenflat

In de nieuwe stadswijk komen 1350 woningen, koop en huur en in diverse prijsklassen. Vijf van de zes bestaande torens worden gesloopt, een ervan wordt omgebouwd tot een groene studentenflat met stadslandbouw en een verticaal park.

Het bestaande gevangenishoofdgebouw krijgt een nieuwe bestemming: als design-cluster en verder voor horeca en een gezondheidscentrum.

In de nieuwe woonwijk overheerst hoogbouw, tegelijk is er ruimte voor een wijkplein, groen, hoven en waterpartijen. De wijk ligt in het zich sterk ontwikkelende en door nieuwe hoogbouw bepaalde Amstelkwartier, vlakbij het Amsterdamse Amstelstation.


Powernest

Het nu door de gemeente Amsterdam geselecteerde ontwerp legt veel nadruk op duurzaamheid.

Het grootste deel van de benodigde energie voor de goed geïsoleerde woningen komt van zonnepanelen, van de groene toren is al bekend dat die aan de spoorzijde panelen op de gevel krijgt. Op de bovenkant van de gebouwen komt een zogeheten Powernest, dat windenergie benut (lees: 'Energiekubus voor flats'). De wijk krijgt geen gasaansluiting: warmte wordt geleverd met warmtepompen.


Hergebruik van de tralies

Er ligt ook een flinke nadruk op hergebruik van materialen. Dat betreft allereerst de vijf te slopen gevangenistorens. Van het beton worden op maat gezaagde delen direct hergebruikt, de rest wordt gebroken en weer als betongrondstof hergebruikt. De stalen celdeuren krijgen een herbestemming als brug, de tralies komen terug als balkonhekjes.  Van de huidige betonnen platen die de muur om de gevangenis vormen blijft een deel staan, en een deel keert terug als ornament in de openbare ruimten in de wijk.

AM Real Estate, een onderdeel van BAM, koopt het terrein en de inboedel voor 84 miljoen euro, en treedt op als projectontwikkelaar van de nieuwe stadswijk. De architecten zijn onder andere David Gianotten, Reinier de Graaf en Mariano Sagasta.

Openingsbeeld: Impressie van het BajesKwartier, zie ook de galerij hieronder.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.