Eureka

In de koude wintermaanden lopen sporters en atleten buiten verhoogd risico, niet alleen op onderkoeling of blessures, maar ook op infecties in de luchtwegen en borstkas door het inademen van koude lucht. Het Duitse bedrijf Stoll bedacht een oplossing: een bivakmuts die de lucht voor het inademen verwarmt.

Het prototype is in samenwerking met onder­zoekers van de Engelse Nottingham Trent University speciaal ontwikkeld voor hardlopers, skiërs en andere atleten in ­koude klimaten. De bivakmuts is volledig geproduceerd door middel van computer­gestuurd 3D-breien. Daardoor heeft de muts geen ­naden en blijft er minder dan 1 % productieafval over.

Het ­materiaal is helemaal winddicht en voorzien van een verwarmingselement gemaakt van elektrische geleidende draden. Dit element is voor de neus en mond geplaatst om de lucht te verwarmen die wordt ingeademd. Achterop de muts zit een zakje voor een plat batterijtje. De plus- en minaansluitingen zijn in het zakje verweven. Zodra de batterij in het zakje wordt geschoven, begint het verwarmingselement te werken.

De achterkant van de bivakmuts van Stoll, die in te ademen lucht opwarmt.
De achterkant van de bivakmuts van Stoll, die in te ademen lucht 'voorverwarmt'.

Stoll maakte met dezelfde 3D-breitechniek ook prototypen van sportkleding, waaronder een naadloze, voorgevormde sport-bh en een hardloopbroek. Deze broek heeft in de elastische band een ruimte om een smartphone overdwars te plaatsen met het beeldscherm naar achteren. Via een ­near-field-communication-chip in een bijbehorende 3D-gebreide sporthandschoen is een verlichtingsapp op de smartphone te bedienen. Voor nog meer zichtbaarheid ­zitten onderaan de broekspijpen reflecterende draden ­ingeweven, en rond de knieën zit een elastische drukband om blessures te voorkomen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.