Allard van Hoeken, hoofd nieuwe energie bij Bluewater, een ingenieursbedrijf dat constructies op zee maakt, is vandaag verkozen tot Ingenieur van het Jaar. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs uit de handen van KIVI-president Martin van Pernis, onder het toeziend oog van prinsessen Beatrix en Mabel, tijdens de Dag van de Ingenieur op de Universiteit Twente.

Allard van Hoeken
                                    foto Jordi Huisman

De jury kent van Hoeken de prijs toe omdat hij innovatie en bedrijfsslimheid telkens weet te combineren. Daarnaast inspireert en overtuigt hij anderen om de overstap naar duurzame energie te maken. 'Allard heeft een uitgesproken visie over duurzaamheid en is met zijn authentieke persoonlijkheid een boegbeeld voor jonge ingenieurs', aldus juryvoorzitter Micaela dos Ramos bij de uitreiking.

Van Hoeken nam de gloednieuwe troffee torts in ontvangst. Bij zijn dankwoord meldde hij zijn missie en idee voor de toekomst: 'Ik denk dat duurzaamheid dé manier is om ingenieurs terug in de maatschappij te brengen. We kunnen als beroepsgroep weer prominent worden.'

Van Hoeken is al sinds 1995 betrokken bij Bluewater, hoewel hij tussendoor zijn MBA behaalde bij INSEAD in Frankrijk. Sinds 2009 werkt van Hoeken aan BlueTEC, een getijdengenerator die de golfstroom gebruikt om energie op te wekken. Binnenkort zal een prototype van deze generator voor de kust van Texel energie produceren. Vanaf daar hopen van Hoeken en Bluewater dat hun uitvinding de wereld verovert.

 

De publieksprijs voor de genomineerde die online de meeste stemmen wist te vergaren, ging naar ir. Gijs van den Boomen. Hij is als architect betrokken bij de ontwikkeling van deltasteden, waarondr het Great Garudaproject van Jakarta. Derde genomineerde voor de prijzen was Yvo Saanen, die met zijn slimme software en ideeën onder andere de Rotterdamse terminal bijna volledig autonoom heeft gemaakt. Zo bespaart men daar veel brandstof dankzij elektrische robotauto's en gebeuren er vrijwel geen ongelukken meer.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.