Een boei van Ocean Guardian creëert een elektrisch veld tegen haaien. Handig als je een duik neemt vanaf je boot midden op zee om te gaan zwemmen.

Tijdens het zwemmen in de Noordzee komen we geen haaien tegen, maar rond de kust van Australië en Noord-Amerika is dit geen denkbeeldig scenario. Het risico op een haaienaanval met fatale afloop is volgens het International Shark Attack File slechts 1 op 3,7 miljoen. Toch heerst er een enorme angst voor het vleesetende, getande roofdier van de zee.

 

Stroomstoot

Haaiwerende technologie bestaat al ruim twintig jaar. De meesten zijn gebaseerd op het creëren van een elektrisch scherm’ dat de zeer gevoelige elektroreceptoren in de snuit van een haai (de ampullen van Lorenzini) overprikkelen: ze krijgen een soort stroomstoot. Zo
blijven haaien weg van de kust.

Het Australische bedrijf Ocean Guardian heeft het instrument BOAT1 ontwikkeld op basis van gepatenteerde Shark Shield-technologie waardoor booteigenaren op zee zonder zorgen kunnen zwemmen. BOAT1 is een opvallende gele boei waaronder twee elektroden hangen die een driedimensionaal elektrisch veld onder water creëren. Het levert een beschermd zwemgebied van zes bij zes meter wateroppervlak en
acht meter diep.

 

Spasmen

Wanneer een haai in de buurt komt van het elektrisch veld ervaart hij volgens Ocean Guardian spasmen in zijn elektroreceptoren, waardoor het dier wegzwemt. Er zijn geen schadelijke effecten voor haaien of mensen bekend. De makers van de BOAT1 vergelijken de sensatie met het gevoel dat mensen in een donkere omgeving hebben als ze ineens in een fel licht kijken.

Voor het aanleggen van het elektrische veld kan de BOAT1 de eigen lithiumbatterijen gebruiken of stroom via een kabel vanaf de boot.

 

Tekst: Juliska Wijsman
Foto: Ocean Guardian 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.