Een ruimtehaven ergens tussen aarde en de maan moet gaan dienen als testomgeving voor een reis naar Mars. Boeing toonde deze week hoe zo’n ruimtehaven er uit kan zien.

De ruimtehaven, door Boeing Deep Space Gateway genoemd, is vooral bedoeld om ervaring op te doen met een langdurig verblijf in de verre ruimte, daar waar de aarde niet meer beschermt tegen de gevaarlijke ruimtestraling. Het gaat daarbij onder meer om:

  • het testen van technieken en methoden om mensen tegen ruimtestraling te beschermen;
  • het leren leven in de ruimte, zonder directe steun vanaf de aarde, dus compleet zelfvoorzienend;
  • het testen van leven-ondersteunende systemen die zuurstof en water produceren;
  • het testen van het Solar Electric Propulsion Systeem dat de ruimtehaven op zijn plaats moet houden en ook zal worden gebruikt voor de reis naar Mars.

Zo’n uitvoerig testprogramma zal helpen om de risico’s van een maandenlange reis naar Mars beter beheersbaar te maken.


Ver weg van aarde

De Deep Space Gateway heeft wel iets weg van het internationale ruimtestation ISS: er kunnen vrachtmodules en ruimteschepen aan vastkoppelen, die vervolgens met de ruimtehaven één geheel vormen.

Het belangrijkste verschil is dat de Deep Space Gateway veel verder weg komt te liggen van de aarde, niet op zo’n 100 km waar het ISS zich bevindt, maar op zo'n 300.000 km, in de buurt van de maan.


Rond 2021

Volgens Boeing is het mogelijk de Deep Space Gateway in vier missies op te bouwen met behulp van het Space Launch System (SLS) dat Boeing samen met de NASA ontwikkelt. Dat wordt voor NASA de meest krachtige draagraket ooit die in één keer een vracht van 130 ton kan meenemen.
 

Impressie van de Deep Space Gateway en mogelijke ruimtemissies. Download de pdf.


In 2011 presenteerde Boeing soortgelijke plannen voor wat toen het Exploration Gateway Platform heette. Dat zou deels worden opgebouwd uit herbruikbare onderdelen van het ISS.

Volgens optimistische schattingen zou de ruimtehaven ergens rond 2021 - 2022 gereed kunnen zijn. Het idee ervan sluit ook nauw aan bij de plannen die de NASA eerder bekend maakte voor een reis naar Mars (lees: ‘Roadmap naar Mars’). Volgens ingewijden wil de NASA serieus werk gaan maken van de Deep Space Gateway.

Boeing presenteerde ook een concept van het ruimteschip dat de reis naar Mars zou moeten maken. Wat de NASA daar verder mee wil is nog onduidelijk.
 

Mogelijke route naar Mars. Download de pdf.


Zie hieronder een video met het plan van Boeing voor de reis naar Mars.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.