Volgens Zwitserse wetenschappers moeten er wereldwijd een biljoen bomen worden geplant om de klimaatverandering te bestrijden. Daarvoor zou voldoende ruimte zijn, maar in de praktijk verdwijnen er vooralsnog alleen maar bomen: wel tien miljoen hectare per jaar.

Is tegen die grootschalige kap wel op te planten? Milrem Robotics uit Estland denkt van wel. Samen met de universiteit van Tartu ontwikkelde het bedrijf een robot die per dag duizenden bomen plant.


Compacte robot

De Multiscope Forester Planter is een compacte robot van nog geen 2,5 meter lang. De robot heeft een dieselelektrische hybride aandrijving en twee rupsbanden.

Tussen de rupsbanden in staat een bak met ruimte voor 380 zaailingen. Terwijl de robot rijdt, maakt die steeds een gat in de grond en plant een zaailing.


Gps en lidar

De robot navigeert met behulp van gps en gebruikt een lidar-lasersysteem en camera’s om de omgeving in kaart te brengen. Op die manier kan de robot binnen vijf tot 6,5 uur een hectare grond beplanten.

Hij slaat daarbij de exacte locatie van elke nieuwe boom op. Die data gaat naar een maairobot die vervolgens nauwkeurig de vegetatie rondom de zaailingen trimt.


Zaailingen

Uiteraard zijn alleen robots niet genoeg om in sneltreinvaart een biljoen bomen neer te zetten. Allereerst spelen politieke overwegingen om de grond hiervoor te reserveren.

Ten tweede moeten voorzieningen worden opgetuigd om de robots te ondersteunen. En natuurlijk moeten er gigantische hoeveelheden zaailingen worden aangevoerd, in bakken verdeeld en om de zoveel uur op de robot worden geladen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Milrem Robotics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.