Vanmiddag starten de werkzaamheden voor de Victory Boogie Woogie-tunnel, die het centrum van Den Haag beter bereikbaar moet maken. De tunnelboor zelf is voorzien van de karakteristieke Mondriaan-kleuren. De 1,6 km lange tunnel moet in 2020 gereed zijn. 

Na de nodige rituelen, waaronder een inwijding door zangeres Ellen ten Damme en een priester, is de tunnelboor klaar voor gebruik. Vanaf dat moment zal hij onder de Haagse wijken Vliet, Voorburg en een stukje van de wijk Binckhorst door een lang gat boren. Daar moeten straks twee tunnelbuizen in komen (voor elke rijrichting één) als onderdeel van de Rotterdamsebaan.

Die verbindingsweg, van knooppunt Ypenburg tot Binckhorst, moet de verkeersproblemen in het centrum van Den Haag oplossen en de binnenstad beter bereikbaar maken. Op die manier kan de stad weer groeien. De weg is onderdeel van een grootschalige verbouwing van Binckhorst, waar de komende jaren duizenden woningen moeten komen. 

 

Netwerk van sensoren

Omdat de boring onder woongebied doorgaat, is het oppassen geblazen voor de bouwers. ‘Dit is pas de vierde tunnelboring die onder stedelijk gebied doorgaat’, vertelt Paul Janssen, projectdirecteur van de Rotterdamsebaan. ‘Maar de gemeente heeft er ervaring mee, want de Hubertustunnel was een soortgelijk project. Dezelfde combinatie van bedrijven voert nu ook het project uit.’ 

Janssen zelf was indertijd betrokken bij de bouw van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, en heeft dus ervaring met boren onder woningen. 'Het is een kwestie van goed opletten. De grond is slap, dus je moet ervoor waken dat er geen verzakkingen zijn. Dat doe je door de boring heel precies te doen en meteen de prefab-tunnelelementen neer te leggen terwijl je boort.' Mede daarom heeft de boor een heel werkeiland achter zich hangen. Om zeker te weten dat aan het oppervlak alles goed gaat, kreeg de wijk boven de geplande tunnel een heel netwerk van sensoren dat eventuele verzakkingen registreert en meteen doorgeeft aan de aannemers. 

 

 

Kunstzinnig

De naam van de tunnel is een verwijzing naar het werk van kunstenaar Piet Mondriaan, wiens Victory Boogie Woogie in het Gemeentemuseum hangt. Er wordt nagedacht hoe bij de tunnel een kunstzinnige verwijzing kan komen naar het wereldberoemde abstracte werk van Mondriaan. Daarnaast is de tunnelboor zelf voorzien van het karakteristieke geel, rood en blauw van de schilder die Den Haag in zijn hart heeft gesloten.

Beeld: Jurrian Brobbel

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.