De bouw van een grote kerncentrale in Groot Britannië, bij Hinkley Point, is uitgesteld. De nieuwe Britse premier Theresa May besloot daartoe omdat ze zorgen heeft over de veiligheid van het bouwproject. May twijfelt vooral door de betrokkenheid van een Chinees staatsbedrijf, dat de financiering regelt. China zou zo toegang krijgen tot de computersystemen van het Britse energienetwerk. 

De beslissing komt daags na de aankondiging dat het Franse bedrijf EDF de bouw voor zijn rekening neemt. Hickley Point is al tijden een omstreden project vanwege de financiële risico's. Het plan is om twee centrales te bouwen, elk van 1650 MW, met een prijskaartje van 18 miljard pond. EDF heeft juist besloten om de stap te wagen, met de hulp van het Chinese staatsbedrijf dat aandeelhouder is van het Franse bedrijf.

Minister van Energie Greg Clark laat nu weten dat de overheid aan het begin van de herfst een definitief besluit neemt. De Britse overheid, die na de Brexit haar handen vol heeft, wil alle onderdelen van de deal uitvoerig onderzoeken en de veiligheid garanderen. In het bijzonder vrezen zij dat ze China hiermee macht geven over het Britse energienetwerk en de bijbehorende markt. De twee geplande kerncentrales zullen een belangrijk deel van de Britse elektriciteit leveren. Zelf bouwen en financieren is voor de Britten geen optie, aangezien de expertise niet aanwezig is in het land.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.