In het eerste weekend van augustus is de bouw van het grootste windpark ter wereld van start gegaan. Het gaat om het Britse windpark Doggerbank in de Noordzee, dat een capaciteit krijgt van 3,6 gigawatt. Hiermee kan het park jaarlijks zes miljoen Britse huishoudens van stroom voorzien.

 

Doggerbank neemt het record dan over van Hornsea Two van Ørsted, het windpark dat zo’n 90 kilometer ten oosten van het Verenigd Koninkrijk in de Noordzee ligt en een capaciteit heeft van 1,3 gigawatt.

De bouw van het park past in de trend van steeds grotere windparken en -turbines, waar De Ingenieur in mei over schreef.

 

Doggerbank

Windpark Doggerbank is een joint venture van SSE Renewables, Equinor en Vårgrønn.

Het park gaat een stuk van de Noordzee bestrijken van ruim 1500 vierkante kilometer, op ruim 130 kilometer van de noordoostkust van Engeland.

Het windpark wordt voorzien van 277 windturbines van het type Haliade-X. Deze turbine is 260 meter hoog en heeft bladen van 107 meter lang – dat is net zo lang als een voetbalveld. Eén keer ronddraaien levert voor twee dagen stroom op voor een gemiddeld Brits huishouden.

Het installeren van de funderingen van de turbines is al sinds eind juli 2022 bezig. Deze zijn 72 meter lang en wegen ruim duizend ton per stuk.

 

Voltaire

De windturbines worden geïnstalleerd met het installatieschip de Voltaire, dat in juni werd opgeleverd door het bedrijf Jan de Nul Offshore Renewables. Ook dat gaat in de boeken als recordhouder: het is het grootste hefplatformschip voor de installatie van windturbines ter wereld.

 

China

Overigens valt windpark Doggerbank in het niet bij het windpark dat China van plan is vanaf 2025 uit de zee te stampen. Dat komt in de Straat van Taiwan en krijgt een capaciteit van ruim 43 gigawatt.

De verwachting is dat windpark Doggerbank in 2026 klaar is en een levensduur heeft van ongeveer 35 jaar.

 

Openingsbeeld: Installatieschip de Voltaire
Credits: Dogger Bank Wind Farm

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.