In Delft verrijst een houten flatgebouw waarin nauwelijks beton wordt verwerkt. Een belangrijke stap richting circulair en biobased bouwen, zeggen de initiatiefnemers.
 

Elk jaar belandt naar schatting anderhalf miljard kuub aan sloop-, pallet- en ander afvalhout in de verbrandingsoven. Tot wel een kwart daarvan zou echter prima als grondstof kunnen dienen voor nieuwe circulaire bouwmaterialen. Urban Woods Delft moet dat aantonen. Zelfs de kern van dit tien verdiepingen tellende flatgebouw en de liftschachten worden van hout gemaakt.

Bij de ontwikkeling van dit complex met ruim honderd appartementen zijn diverse partijen betrokken. Het ene bedrijf bereidt het afvalhout voor uit reststromen, het volgende bedrijf vingerlast de planken en een derde maakt er massieve platen van door ze kruislings te verlijmen.

Staatsbosbeheer selecteert uit eigen bossen geschikt essenhout, waarmee de platen worden bekleed. Het hout wordt daarbij zo behandeld dat het eeuwen zou meegaan.

Artist Impression van het toekomstige Urban Woods Delft, dat goeddeels uit hergebruikt hout wordt opgetrokken. 


Hoogwaardig bouwproduct

De dikke, houten bouwplaten, voldoen aan de Europese regelgeving en brengen de CO2-uitstoot omlaag. ‘Het is zelfs up-cycling’, zegt marketing manager Jasmijn Rijcken van Urban Woods. ‘Laagwaardig hout wordt een hoogwaardig bouwproduct.’

De platen zouden 10 tot 15 procent sterker zijn dan het gebruikelijke kruislaaghout, een soort multiplex dat van zichzelf al bijzonder sterk is dankzij de kruislinkse verlijming onder druk en het gebruik van dikkere houtlagen. TNO ontwikkelde dit nieuwe bouwmateriaal, C-CLT (circulaire cross laminated timber).


Circulair hout

De productie van de huidige veelal steenachtige bouwmaterialen gaat gepaard met veel energieverbruik en een hoge CO2-uitstoot, stelt TNO-business developer Ron Oorschot in een nieuwsbericht van TNO. Hout is dan een goed alternatief – en afvalhout al helemaal.

‘Het mes snijdt aan twee kanten: door circulair hout te gebruiken wordt verbranding en dus extra CO2-uitstoot voorkomen. En door afvalhout op te werken tot bouwmateriaal, voorkom je dat andere, minder duurzame grondstoffen nodig zijn.’


Beeld: Urban Woods

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.