Eureka

De vraag naar duurzame en flexibele woon- en werkruimte groeit. Overtreders W ontwerpt ­daarom demontabel en herbruikbaar.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Hester van Dijk en Reinder Bakker van Overtreders W uit Amsterdam noemen zichzelf materiaalchoreografen. Ze ‘nemen de regie’ over bouw­materialen om daarmee tijdelijke bouwwerken te vormen.

Ze ontwerpen modulair en houden de originele afmetingen van de materialen daarbij intact, zodat die weer van elkaar kunnen worden gescheiden. Daarvoor experimenteren ze met onconventionele bouwtechnieken.


Gebouwd met geleende materialen

In Veenhuizen realiseerde Overtreders W recent STAPEL OP: een klein bouwwerk dat balancerend op een betonnen poot boven het maaiveld zweeft.

Het bouwwerk is volledig gebouwd met geleende materialen uit de omgeving van Veenhuizen. STAPEL OP is volledig demontabel gebouwd.Decoratieve en functionele spanbanden

Alle bouwmaterialen zijn met spanbanden vastgesjord, waarbij de gekleurde spanbanden zowel constructief als decoratief zijn ingezet.

Eind dit jaar wordt het bouwwerk weer uit elkaar gehaald en gaan alle materialen terug naar de eigenaars, klaar voor het volgende bouwproject. 


Alternatief voor bouwen en slopen

Van Dijk en Bakker willen op die manier bouwmateriaal veel gebruikscycli laten maken als alternatief voor bouwen en slopen, wat veel afval genereert. Uiteindelijk zijn immers praktisch alle gebouwen tijdelijk.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Overtreders W

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.