Eureka

Een nieuwe bril zorgt er met behulp van gepolariseerde glazen voor dat schermen op zwart lijken te staan.

Vroeger waren er alleen vaste telefoons, was een tv loodzwaar en een computer zo groot als een bestelbus. De Amerikaanse kunstenaar Ivan Cash verlangt weleens terug naar die tijd. Nu zijn er overal beeldschermen die continu om onze aandacht vechten. Cash pleit ervoor om vaker uit te schakelen van deze overdaad aan informatie. Hij bedacht daarom een bril die het licht van beeldschermen blokkeert.
 

Gekanteld filter

IRL (In Real Life) Glasses ziet eruit en werkt als een gewone zonnebril met uv-filter. Zet je de bril op, dan lijken televisie- en computerschermen echter ineens uit te staan.

Het mooie is dat Cash geen ingewikkelde elektronica nodig had om dit doel te bereiken. De bril bevat horizontaal gepolariseerde glazen, die in veel zonnebrillen worden toegepast om horizontale lichtschitteringen tegen te gaan. In deze bril is het gepolariseerde filter echter negentig graden gekanteld in het montuur. Daardoor blokkeren ze de lichtgolven van alle lcd- en led-beeldschermen. Die lijken opeens op zwart te staan.
 


Ook voor oled

Dit betekent dat de bril niet overal voor werkt. De glazen blokkeren de meeste tv- en een deel van de computerschermen, maar werken niet voor smartphones of digitale reclameschermen die gebruik maken van oled-technologie. De nieuwe generatie IRL Glasses moet dat wel kunnen.

Cash en zijn collega Scott Blew van IRL Labs haalden in ieder geval via crowdfunding vast voldoende startkapitaal op om de eerste serie IRL Glasses te produceren. Misschien volgt daarna wel een bril die hetzelfde doet als de bril in de cultklassieker They Live, de inspiratiebron voor IRL Glasses, namelijk het tonen van verborgen boodschappen in reclame.
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.