Eureka

Dankzij glazen voorzien van vloeibaar kristal kan deze Japanse bril schakelen tussen gewone bril en leesbril.

Wie een leesbril draagt, kent het gedoe. Steeds je bril af- en weer opzetten om alles van pinapparaten tot menukaarten van dichtbij scherp te kunnen zien. Voor brildragers zijn multifocale glazen een mogelijke oplossing, maar het blikveld kan worden vertekend door de meerdere scherptes in het glas. Het Japanse bedrijf TouchFocus introduceert nu een nieuwe bril die met een druk op de knop omschakelt van gewone naar leesbril.
 

Sandwich van glas

Al jarenlang breken uitvinders zich het hoofd over een snel en eenvoudig in scherpte verstelbare bril. De afgelopen vijftien jaar zijn er diverse prototypes gepresenteerd, onder meer met mechanisch verstelbare lenzen en met glazen voorzien van vloeibaar kristal. Het ontwerp van TouchFocus is op dit laatste principe gebaseerd.

Elk brillenglas bestaat uit een sandwich van twee glaslagen met daartussenin vloeibaar kristal. Dit bevindt zich in een ovaal leesgedeelte. Met een druk op de knop aan de zijkant van het montuur wordt zwakstroom op het kristal gezet. Hierdoor verandert de oriëntatie van de kristallen en daarmee ook de zogenaamde optische weglengte van het licht, waardoor de brandpuntsafstand verandert. Door nogmaals op de knop te drukken, verdwijnt het leesgedeelte weer.
 


Batterij in het montuur

Het systeem verbruikt alleen stroom als het leesgedeelte is ingeschakeld. De batterij in het frame levert genoeg stroom voor tien uur continu gebruik, wat normaal gesproken voldoende moet zijn voor twee weken lang regelmatig kortstondig gebruik. Opladen via een usb-lader duurt ongeveer vier uur. Er is keuze uit twintig verschillende monturen.

TouchFocus komt aanvankelijk alleen in Japan op de markt voor een bedrag van 250.000 yen; ruim tweeduizend euro.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.