Het Japanse bedrijf Hitachi heeft besloten om geen kerncentrale van 2900 MW te bouwen in Groot-Brittannië. De kosten zouden te hoog worden. Door het afzeggen kan het land een probleem krijgen met duurzame energievoorziening. Het laat eens te meer zien dat kernenergie momenteel te duur is als duurzame stroomvoorziening. 

Hitachi maakte gisteren bekend dat het een verlies van 300 miljard yen (2,4 miljard euro) op het Britse project neemt en zich terugtrekt. De centrale had op het eiland Anglesey moeten komen, voor de kust van Wales. De bouw was nog niet begonnen, en toch liepen de kosten al ongekend snel op, aldus het bedrijf. Ook een tweede project, in Gloucestershire, Engeland, gaat voorlopig niet door. Voor de Japanse bouwer zijn de projecten rendabel.  

 

Slechts één centrale in aanbouw

Het is een tegenslag voor de nucleaire plannen van het Verenigd Koninkrijk. Eerder wees de regering zes locaties aan waar nieuwe kerncentrales konden komen, om het land van CO2-vrije elektriciteit te voorzien. Maar met dit laatste nieuws zijn de plannen nu al op drie plekken afgelast. Slechts één locatie - Hinkley Point - heeft een centrale in aanbouw. 
 

Impressie van de in aanbouw zijnde kerncentrale bij Flamanville, Frankrijk.


De bouw bij Hinkley Point wordt gedaan door het Franse EDF. Het is een nieuw soort reactor, die op papier veiliger is. Maar andere projecten voor deze EPR-centrales (European Pressurized Reactor) lopen tegen onverwacht hoge kosten aan. Vooral het Franse project bij Flamanville blijft tegenslagen incasseren, waardoor de kosten zijn verdrievoudigd en de centrale (zoals het er nu naar uit ziet) pas in 2020 opent, in plaats van in 2012.

Bovendien moet de Britse overheid de 20 miljard pond kostende Hinkley-centrale 35 jaar lang subsidiëren, met 92,50 pond per opgewekte MWh. Dat is ver boven de marktprijs en zelfs ver boven de subsidies die windmolenprojecten tegenwoordig krijgen. 

 

Niet rendabel

Al deze ontwikkelingen laten zien dat kernenergie in de huidige markt niet rendabel is. Het Massachusetts Institute of Technology merkte dit ook al op in een uitgebreid rapport over de toekomst van kernenergie. ‘Als de kosten niet dalen, zal kernenergie als een nachtkaars uitgaan’, zo voorspelde een van de opstellers van het rapport in een interview met De Ingenieur

Dit probleem speelt alleen in het westen. China, India en Zuid-Korea kunnen wel kerncentrales bouwen die concurreren met andere energiebronnen. Te weinig expertise , te weinig standaardisatie en te dure arbeidskrachten zorgen in Europa en de VS voor problemen, aldus het rapport. De opstellers noemen onder andere een CO2-belasting als mogelijhkheid om de kosten voor (CO2-arme) kernenergie omlaag te brengen.

 

Wind en zon zijn ook duur

Overigens betekenen de hoge kosten van kernenergie niet dat zon en wind goedkoper zijn, zo merkt MIT op. Om ook stroom te hebben in de avond of bij windstilte, moet er namelijk veel meer elektriciteit is er veel meer opwekkings-capaciteit nodig dan bij installaties die constant stroom leveren. Daardoor zijn de kosten van hernieuwbare energie ook hoog.

Beeld: impressie van de nu afgeblazen centrale. Credit: Hitachi

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.