Eureka

Yogaleraren geven kleine klopjes op het lichaam zodat hun studenten ietsjes meer buigen of strekken. Nu is er ook een broek die dat doet: de Nadi X van Wearable Experiments, een Australisch bedrijf dat slimme kleding ontwikkelt.

In de strakke yogabroek zijn rond de knieën, heupen en enkels kleine haptische sensoren geweven. Die zijn te koppelen aan een speciale app (vooralsnog alleen beschikbaar voor iOS) met een dataset aan correcte posities en lichaamshoudingen. De realtime positie van het lichaam wordt hiermee vergeleken. Zodra een buig- of strekoefening niet helemaal vlekkeloos verloopt, delen de sensoren op de juiste plekken een klein tikje uit. Het idee is nu dat deze ‘intuïtieve’ klopjes, die variëren in intensiteit en frequentie, het lijf automatisch in de juiste positie duwen.
 

Waslijst met posities

De app heeft een waslijst met correcte posities en houdingen waaruit een selectie kan worden gemaakt. De yogabeoefenaar kan zich zo focussen op het juist uitvoeren van bepaalde oefeningen. De app toont ook beelden en video’s die hierbij kunnen helpen. De broek zou volgens de ontwikkelaars ook de lichaamshouding in het dagelijks leven kunnen verbeteren.  

De Nadi X kost 179 dollar (144 euro) en is hier te bestellen.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.