Autobouwer BMW heeft op de elektronicabeurs CES in Las Vegas een concept car gepresenteerd waarvan de carrosserie met een druk op de knop van kleur kan veranderen. Leuke gadget natuurlijk, maar volgens de autobouwer zou met een slimme kleurkeuze zelfs de temperatuur in de wagen te regelen zijn.

 

Pikzwart, grijs, dan ineens roomwit. Of wilde je zebrastrepen? Als we de video’s van BMW mogen geloven, dan kan de iX Flow van de Beierse autobouwer oneindig veel kleuren aannemen.

BMW presenteerde de auto met kameleonachtige eigenschappen op CES 2022, de grote elektronicabeurs die deze week in Las Vegas plaatsvindt. De elektrische wagen is een concept car, een prototype, en is nog niet te bestellen.
 

Folie

Om een vloeiende kleurverandering voor elkaar te krijgen, ontwikkelden ingenieurs bij BMW een speciale carrosseriefolie die precies is afgestemd op de contouren van de iX Flow.
 

Vind je dit een leuk artikel? Abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.


Hoe werkt dat dan? De folie werkt met elektroforese: onder invloed van elektrische impulsen bewegen verschillende kleurpigmenten naar het oppervlak, waardoor het folie de gewenste kleur aanneemt.
 

E-readers

Als dat je bekend voorkomt, dan klopt dat. Die technologie zit namelijk ook in e-readers. Welbeschouwd zit de binnenkant van auto’s tegenwoordig vaak al vol met beeldschermen; BMW plakt ze nu ook op de buitenkant.

Dat leidt wel tot spectaculaire effecten, getuige deze video:

 

 

Marketingafdeling

Maar wat heb je eigenlijk aan deze kameleon-folie? De marketingafdeling van BMW geeft antwoord: ‘Op deze manier geven wij de bestuurder van de auto de vrijheid om verschillende facetten van zijn persoonlijkheid te uiten, en zelfs te genieten van een uiterlijke verandering, bij elke rit opnieuw’, zegt Stella Clarke van BMW in een persbericht (Duits).

Prachtig, maar wie graag elke dag zijn persoonlijkheid wil uiten met deze auto, is daarbij nog wel beperkt tot zwart, wit en fifty shades of grey. Kleur zit nog niet in de e-reader-op-wielen verwerkt. Trouwens, de wagen is nog niet op de markt; het persbericht suggereert dat BMW dat wel van plan is.
 

In de ogen wrijven

En dan nog iets. We klinken misschien wat kritisch op deze frivole toepassing van technologie. Maar knap is het natuurlijk wel wat BMW hier presteert. Stel je voor dat je over de stoep loopt en een auto ziet langsrijden die voor je ogen van kleur verandert. Je zal je stevig in de ogen wrijven.
 

Ben je vandaag in een witte bui?
Of toch liever zwart?

 

Airco minder hard aan

De kameleon-functie van het prototype lijkt trouwens ook een echt nuttige functie te hebben. De kleur wit weerkaatst meer zonnestraling dus lijkt het slim om de wagen in de zomer op wit in te stellen. Dan hoeft de airco minder hard aan. En andersom zal een zwarte auto meer warmte absorberen, dus dat lijkt de goede keuze voor de winter.

Of dit dan voldoende besparing oplevert om het energieverbruik van een paar vierkante meter aan e-reader-oppervlak te compenseren, heeft BMW niet bekendgemaakt.
 

Beeldmateriaal: BMW

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.