Vandaag gaat in Rijsenhout de buurtbatterij van start. Deze vangt de piekstroom van de zonnepanelen op en maakt handelen op de elektriciteitsbeurs mogelijk.

De Li-Ion buurtbatterij is via het laagspanningsnet gekoppeld aan 35 bewoners in het dorp die zonnepanelen op hun dak hebben. Voor Liander, één van de initiatiefnemers, heeft de batterij als voordeel dat het bestaande stroomnet geen uitbreiding nodig heeft. ‘De batterij vangt de piekstroom op’, aldus  Jan-Willem Eising van de netbeheerder.


Mijn batterij

De batterij vervult die functie nu al een half jaar, nieuw is nu dat via de slimme meter een directe koppeling is gelegd met de 35 deelnemers. Ze krijgen elk de beschikking over een deel van de totale opslagcapaciteit van de batterij, namelijk 3 kWh op een totale batterijcapaciteit van 128 kWh. ‘We spelen daarmee in op het ‘Mijn-batterij-gevoel', in plaats van een algemene buurtbatterij waarvan je niet weet wat jij doet of de wat de buren doen.’ Het is alsof je zelf een eigen ‘power wall’ hebt, maar dan niet in de meterkast maar in de buurtbatterij.

Liander wil nagaan wat de consequentie hiervan is voor de stabiliteit van de stroomvoorziening. ‘Het kan nu voorkomen dat de ene deelnemer zijn batterijdeel vol heeft zitten, terwijl dat van de ander nog leeg is.’

 


Sociale woningbouw

Via Lyv Smart Living, een platform voor Smart Home toepassingen, krijgen de bewoners inzicht in de wijze waarop ze ‘hun’ batterij gebruiken: wat levert mijn zonnepaneel op, hoeveel gebruik ik direct zelf, wat gaat de batterij in, wat gebruik ik daarvan. De bewoners van de sociale huurwoningen hebben de zonnepanelen via Tegenstroom, een lokale leverancier van energie die de zonnepanelen aan de bewoners verhuurt.

Het is verder de bedoeling dat een marktpartij, een aggregator, zich meldt om de batterij te gebruiken voor zijn capaciteitsportfolio op de elektriciteitsmarkt. Eising: ‘Wij kunnen op basis van de weersverwachting voorspellen of de bewoners hun batterij nodig hebben. Dat zal vrijwel zeker niet het geval zijn in de winterperiode. De batterijcapaciteit is dan vrij om te verhandelen.’ Liander wil in de praktijk nagaan in hoeverre de behoefte aan netstabiliteit daarmee conflict komt.

 

Af en toe een piek

Het afgelopen jaar bleek dat de zonnepanelen met hun totale vermogen van 70 kW in het laagspanningsnet pieken van 250 Volt veroorzaakten. ‘Dat gebeurde met name in juni wanneer bij wat frisser weer een wolk voor de zon verdwijnt.’ De batterij had geen probleem om die piek op te vangen.

De proef in Rijsenhout gaat een jaar duren. ‘We willen alle seizoenen minstens één keer meemaken,’ aldus Elsing.

Zo’n vijf jaar geleden was er ook een proef met een buurtbatterij in Etten-Leur, waar ook Liander bij was betrokken. Elsing: ‘Bij die proef ging het alleen om het effect van de zonnestroom op de transformator, bij deze spelen de buurtbewoners ook een duidelijke rol.’

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.