Eureka

Wat gooit een restaurant allemaal weg aan eten? Een nieuw Brits systeem houdt dat bij met een camera, een touchscreen en een zelflerend algoritme.

Britse restaurants gooiden in 2016 voor 720 miljoen pond aan eten weg. Dat verdwijnt allemaal via de vuilnisbak, dus die moet je volgens Winnow Solutions in de gaten houden als je voedselverspilling wilt tegengaan. Het in Londen gevestigde bedrijf ontwikkelde daarom Winnow ­Vision, een digitaal systeem dat meekijkt naar wat er allemaal in de vuilnisbak ­belandt. 
 

Winnow Vision
Bij het systeem Winnow Vision kun je op een touchscreen
aangeven wat voor etenswaren je weggooit.

Etenswaren herkennen

De vuilnisbak zelf staat op een weegschaal die is verbonden met een touch­screen dat erboven hangt. Elke keer dat de vuilnisbak wordt gebruikt, kan de keukenmedewerker op het scherm ­selecteren wat voor etenswaren hij ­weggooit. De selectie van ingrediënten is daarbij afgestemd op het menu. De weegschaal bepaalt het gewicht en alle gegevens worden vervolgens opge­slagen.

Onder het touchscreen zit een camera, die alles registreert wat wordt weg­gegooid. Na verloop van tijd leert het ­algoritme van het apparaat om zelf verschillende etenswaren te herkennen en het volume en gewicht uit te rekenen.
 

Beter inzicht in verspilling

Aan de hand van dagelijkse overzichten krijgt de chef beter inzicht in voedsel­verspilling. Daar kan hij vervolgens het ­menu, de grootte van de porties en het inkoopbeleid op afstemmen. Gemiddeld halen gebruikers zo een kostenbesparing van 3 tot 8 %. In een aantal gevallen, waaronder in luxehotels, liep de besparing zelfs op tot rond de 50 %.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.