Ontwerpbureau UNStudio werkt aan een nieuwe campus voor een Singaporeese universiteit. Het terrein van de Singapore University of Technology and Design wordt een uithangbord voor slimme infrastructuur op een campus.

De technische universiteit krijgt vier opleidingen, en het ontwerp van de campus past bij de vier stromingen. Vanuit het centrale plein leiden twee windrichtingen naar de faculteiten. De andere twee leiden naar studentenwoningen. Op die manier zijn leren en leven verbonden via het centrale plein, waar ook het sociale en intellectuele hart van de campus komt te liggen, met onder andere de bibliotheek en een designcentrum.

Architect Ben van Berkel wil met zijn ontwerp een open campus maken, die minder op architectonische hoogstandjes is gestoelt. De gebouwen zelf zijn dus simpel van opzet, zowel van binnen als van buiten. Het is het gebied dat de show steelt; met doorkijkjes, horizontale én verticale verbindingen en bijvoorbeeld overdekte voetgangerspaden wil hij van een campus iets unieks maken. Ook is het geheel ontworpen zodat er rond gebouwen 'hotspots' ontstaan van studenten die het gebouw inlopen of het verlaten. Met bewegwijzering moet het voetgangersverkeer zo gestroomlijnder worden dan op andere campussen te doen gebruikelijk.

Hotspotkaart van de campus

Naast de 'beleving' van studenten is ook duurzaamheid belangrijk voor de universiteit. Na een uitgebreide studie van het gedrag van de wind op het terrein, is de plaatsing van gebouwen en paden zo gedaan dat de wind voor natuurlijke ventilatie zorgt. Aangezien het vaak warm en vochtig is, is een vorm van koelte een must; de ventilatie van de wind zorgt ervoor dat de airco minder vaak aan hoeft.

Plattegrond van de campus met de twee assen: één voor leven en één voor leren.

De eerste fase van het project is nu afgerond; de komende jaren zal de campus worden voltooid.

Image credits: UNStudio

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.