recensie

De documentaire De wereld van Carlijn, die donderdag in première gaat, geeft een intiem beeld van het bijzondere werk van bouwkundig ingenieur, cartograaf en kunstenaar Carlijn Kingma. 
 

‘Ik ben niet zo goed in het tekenen van figuren’, bekent Carlijn Kingma aan het begin van De wereld van Carlijn. ‘Ik ben beter in kasten.’ Kunstenaar Kingma, aan de TU Delft opgeleid als bouwkundig ingenieur, wordt in de nieuwe documen­taire van zeer dichtbij gevolgd terwijl ze werkt aan haar grootste werk tot nu toe: ‘Het waterwerk van ons geld’, geëxposeerd in onder meer het Kunstmuseum Den Haag. 

Kingma gaat te werk als uiterst consciëntieuze cartograaf, maar wat ze in beeld brengt zijn ideeënwerelden. Dat levert rijke werken op van de soms ondoorgrondelijke werkelijkheid waarin we leven, in sfeer vergelijkbaar met de etsen die de achttiende-eeuwse Italiaanse graficus Giovanni Battista Piranesi maakte van denkbeeldige kerkers. 


Architectuur van afspraken

Voor 'Het waterwerk van ons geld' tekent Kingma met engelen­geduld hoe de geldstromen in onze maatschappij lopen. Om zelf precies te kunnen begrijpen hoe die wereld in elkaar steekt, praat ze met vele experts. ‘Afgelopen week heb ik de pensioen­fondsen getekend’, zegt ze ergens, waarbij de creatieve worsteling die daarmee gepaard ging van haar gezicht is af te lezen.

Juist de abstracte kant van geld als een ‘architectuur van afspraken’ heeft Kingma’s interesse, zegt ze. ‘Waar stroomt het de samenleving in? Wie heeft er toegang toe? Waar zit de kraan? Waar zit de bron? Wie bepaalt de waterdruk? Moet er een pomp of een schuif worden bijgebouwd? Is het wel zuiver?’  

Vijf tienen

Filmmaker Ariane Greep filmt ook in Kingma’s ouderlijk huis. Moeder Hannah heeft alle oude tekeningen van haar dochter bewaard, waaronder ook de werken die ze voor haar studie bouwkunde maakte. ‘Heel bijzonder dat Carlijn op deze tekeningen mocht afstuderen, want feitelijk bouwde ze niks en wat ze ontwierp was een denkbeeld: niets om te bouwen.’

Ondanks alle slapeloze nachten en perioden met buikpijn van de stress, mocht Kingma er inderdaad op afstuderen. Van het eindresultaat krijgt moeder Hannah nog tranen in de ogen: vijf tienen.  
 

De wereld van Carlijn
92 minuten | in filmtheaters verspreid over het land

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.