De bedrijven Avantium, Akzo Nobel, RWE willen in samenwerking met Chemport Europe en Staatsbosbeheer in Delfzijl een proeffabriek neerzetten die houtsnippers en –pulp verwerkt tot glucose en lignine. Die zijn te gebruiken als respectievelijk grondstof voor diverse chemische producten en voor het bijstoken in energiecentrales.


De bedrijven maakten vandaag hun plannen bekend. Als de proeffabriek een succes is moet deze snel uit te breiden zijn naar een volwaardige raffinaderij van 100.000 ton, aldus het Financieele Dagblad.

De proeffabriek gaat gebruikmaken van het zogeheten Zambezi-proces, ontwikkeld door Avantium. Bij dit proces wordt de cellulose in een zeer zuur milieu gebracht (zoutzuur), waardoor de cellulose uiteenvalt in kleinere componenten. Die gaan complexe verbindingen aan met het zuur. Uiteindelijk volgt hieruit in een paar stappen glucose. Naast glucose ontstaat bij het Zambezi-proces lignine. 

Het glucose is een nuttige bouwsteen voor chemiebedrijven, want het is via verschillende soorten chemische processen om te zetten in bioplastics zoals PLA (polymelkzuur), PEF, PBAT en PHA. Lignine, de stof die samen met cellulose bomen en planten sterkte geeft, kan worden verbrand voor de opwekking van duurzame stroom.

We schreven eerder over een wat exotische toepassing voor lignine: plakmiddel in asfalt (lees: ‘Asfalt met plantenlijmstof’)
 

Logische locatie

De bedrijven zitten nog in de planfase voor de grote raffinaderij. Delfzijl is volgens hen een logische locatie voor zo'n fabriek omdat daar chemiebedrijven en energieopwekking samenkomen. RWE heeft in de Eemshaven – 15 km verderop – een energiecentrale, maar om de haalbaarheid te onderzoeken komt er eerst een proeffabriek van enkele miljoenen euro’s; waar die komt is nog niet bekend.

De biomassa die de bedrijven willen gebruiken, komt van houtsnippers, houtpulp en restproducten uit de landbouw. Deze zogeheten tweede generatie biomassa concurreert niet met de voedselvoorziening – in tegenstelling tot de eerste generatie: gewassen als suikerriet, maïs en tarwe.


Zie ook deze video van Avantium:


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.