China gaat in een woestijn in de binnenlanden een gebied ontwikkelen tot een simulatiecentrum voor Mars-astronauten en ruimteonderzoekers. Wetenschappers en lokale autoriteiten hebben dat bekendgemaakt. Ook toeristen kunnen er straks terecht om te overnachten in krappe capsules, zodat ze de omstandigheden van Marsreizigers ervaren.

Het Mars-dorp zal verrijzen op een gortdroog plateau in het noordwesten van het immense land, nabij het stadje Delingha, in de provincie Qinghai (zie kaart rechts). De omgeving daar doet al behoorlijk denken aan de beelden die we hebben van Mars, met stoffige heuvels, in uiteenlopende tinten rood. Het is er koud, winderig en droog. De video onderaan geeft een goede indruk.

In een gebied van zo’n 95.000 km2 groot wil de Chinese overheid een themapark voor toeristen bouwen en tegelijk een onderzoekscentrum voor de ruimtevaart, waar het verblijf op Mars zal worden nagebootst. Astronauten gaan er trainen, terwijl toeristen kunnen verblijven in krappe capsules die enigszins te vergelijken zijn met de verblijven van astronauten.

‘Mensen dromen ervan om te verhuizen naar Mars, dus daarom willen we bezoekers een realistische ervaring bieden van hoe het zal zijn om in de ruimte te leven’, zei Liu Xiaoqun, directeur ruimtevaart bij de Chinese Academie van Wetenschappen, tegen de South China Morning Post. Dit past in een trend onder goed verdienende jonge Chinezen, om te gaan ‘kamperen’ in afgelegen gebied, maar onder redelijk luxe omstandigheden.
 

Onderzoek en onderwijs

Het ruimtedorp moet een centrum worden van onderzoek, onderwijs en toerisme. Daarom pompt de overheid ongeveer 400 miljoen yuan (51 miljoen euro) in het project. Dat is hard nodig, want hoewel er delfstoffen in de grond zitten in de provincie Qinghai, is het verder een onderontwikkeld gebied. ‘Het bouwen van deze gesimuleerde Mars-basis heeft zowel wetenschappelijk als ecologische waarde. We hopen de bekendheid van ruimtevaart bij het publiek te vergroten en tegelijkertijd onze economie hier een duwtje in de rug te geven’, aldus Zhang Biao, locoburgemeester van Delingha tegen persbureau Xinghua.

Mars heeft al enige tijd de interesse van China. Vorig jaar maakte het land plannen bekend om rond 2020 een onbemande missie naar Mars te sturen.


Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.