Een testauto van het Chinese Nio heeft gisteren door een software-update een uur lang stilgestaan op een van de drukste wegen van Beijing, met de deuren op slot. Volgens het bedrijf kwam het door een fout van de bestuurder. Het voorval leidde tot cynische commentaren op social media.

Het incident vond plaats op Changan Avenue, een kilometers lange straat die van west naar oost door de Chinese hoofdstad loopt, vlak langs toeristische highlights als de Verboden Stad en het Tiananmen-plein.

De auto werd bestuurd door een potentiële klant, met op de passagiersstoel een medewerker van Nio, meldt de South China Morning Post.
 

Geparkeerd op Changan Avenue

De proefrit nam een bijzondere wending toen een van tweeën besloot om tijdens het rijden een software-update uit te voeren. Dit bracht de auto tot stilstand, waarna het besturingssysteem data begon binnen te halen. De deuren waren op slot.

‘Dus daar stonden we geparkeerd op Changan Avenue, bewegingsloos, maar vol vertrouwen. Er kwamen politieagenten langs, het ene groepje na het andere, maar we konden nog niet eens de ramen openen’, schrijft de Nio-medewerker op het sociale medium Weibo.
 

Kritiek

Op diezelfde online media leverde het incident hilariteit op. ‘Als smart er zo uitziet, ben ik liever niet zo smart’, schreef iemand volgens de South China Morning Post.

Anderen leverden kritiek op de software van de Nio. Die zou te gemakkelijk aan de software-update beginnen. Weer anderen vonden dat het de verantwoordelijkheid van de gebruiker is om een parkeerplaats op te zoeken alvorens een software-update te starten.

Het bedrijf Nio heeft inmiddels ook gereageerd: ‘We bieden onze verontschuldigingen aan voor het verstoren van het verkeer. En we gaan de logica van de software-update verbeteren.’
 

Uitdager van Tesla

Nio wordt wel de Chinese uitdager van Tesla genoemd. Het bedrijf is vier jaar geleden opgericht en heeft nog een bescheiden omzet van 420 miljoen dollar (365 miljoen euro). Tesla draaide vorig jaar een omzet van 21,5 miljard dollar (18,5 miljard euro), volgens Bloomberg, en maakt sinds kort zelfs winst.

Zou het incident misschien een stunt zijn van het bedrijf onder het mom van ‘beter slecht nieuws dan geen nieuws’? Miljoenen mensen in China en ver daarbuiten hebben toch even het nieuwe automerk langs zien komen; sommigen voor het eerst.

Beeldmateriaal: de Nio ES8, een zevenpersoons SUV voor de Chinese markt. Foto: Jengtingchen/CC BY-SA 4.0

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.