Een kleine chip is tegenwoordig krachtig genoeg om kunstmatige intelligentie-programma's te herbergen. Spaanse onderzoekers hebben deze chip in een pop gestopt, om zo een stuk speelgoed te maken dat emoties herkent bij kinderen.

De chip is een paar centimeter groot en past dus gemakkelijk in het lichaam van een pop. Een batterij en kleine camera nemen ook niet heel veel ruimte in. Met die drie ingrediënten verandert een doodnormale Baby Born plotseling in een emotieherkennende, intelligente supercomputer.

 

Overal ogen

De onderzoekers van de Spaanse Universidad de Castilla-La Mancha noemen hun miniaturisering van gezichtsherkenning Eyes of Things, een variant op het Internet of Things. Waar dat laatste een internetverbinding aan alledaagse voorwerpen meegeeft, kunnen de Eyes of Things overal gezichtsherkenning aan toevoegen. En dat alles kost maar 115 euro. Daardoor wordt het mogelijk breed toepasbaar.

Als eerste voorbeeld gebruikten de onderzoekers dus een speelgoedpop die zeven emoties kon herkennen aan de hand van gezichtsuitdrukkingen. De pop ziet bijvoorbeeld verrassing, blijdschap en verdriet. Hoewel dit al mogelijk was, lukte het nooit zonder dat de pop verbinding had met het internet.

 

De chip + batterij

 

Privacy

Eyes of Things hebben géén internet nodig. Dat is een belangrijk voordeel als het gaat om privacy. Verhalen over gehackt 'smart' speelgoed zorgden voor bezorgde ouders, die bang waren dat informatie over hun kinderen bij kwaadwillenden terecht kwam. Een chip aan boord van de pop hoeft niet aan het internet vast te zitten; de pop kan alles zelf verwerken en vervolgens reageren.

Voorlopig werkt de Spaanse vondst alleen nog met camera's. Maar als de software ook geluid aankan, wordt het bijvoorbeeld makkelijker om veilige, empathische poppen te maken. Die luisteren en kijken naar hun speelmaatje en reageren gepast op dingen die een kind of een volwassene vertelt.

De Eyes of Things staan nog in de kinderschoenen, maar de onderzoekers hopen op veel toepassingen voor zowel onderzoek als de speelgoed- en elektronicaindustrie.

Beeld: Universidad de Castilla-La Mancha

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.