Het is meer dan een kwart eeuw geleden dat hij voor het laatst een televisieprogramma presenteerde, maar Chriet Titulaer is nog niet vergeten. Daar was zijn verschijning – ringbaardje en zangerige Limburgse tongval – te karakteristiek voor. Zondag 23 april is de sterrenkundige, tv-persoonlijkheid en schrijver van een flinke stapel populair-wetenschappelijke boeken op 73-jarige leeftijd overleden.

De naam Chriet Titulaer zal in ons land altijd verbonden blijven aan de eerste bemande maanlanding. Het rechtstreekse verslag van de landing en de maanwandeling op 20 en 21 juli 1969 werd gepresenteerd door sportverslaggever Henk Terlingen, met de 27-jarige Titulaer als deskundige aan zijn zijde.

Chriet (spreek uit: Kriet) Titulaer werd op 9 mei 1943 geboren in het dorp Hout-Blerick bij Venlo. Hij studeerde wis-, natuur- en sterrenkunde in Utrecht en in 1966 organiseerde hij in het cultureel-centrum in Venlo de tentoonstelling De Mens in het Heelal. Daarmee tekenden zich de contouren af van zijn uiteindelijke missie: de popularisering van wetenschap en techniek. Titulaer was enige jaren werkzaam als astronoom in Parijs en aan de universiteit van Arizona. Daar droeg hij bij aan het selecteren van geschikte locaties voor de aanstaande maanlanding.

 

Dom wordt raket

Tussen 1969 en 1993 schreef Titulaer tientallen toegankelijke werken over astronomie, ruimtevaart, meteorologie, computers en telecommunicatie. Ook was hij een graag gezien gast op radio en televisie of als deskundige spreker op scholen en universiteiten. Hij organiseerde de ruimtevaartmanifestatie Space '86 in de Utrechtse Jaarbeurs, voor welke gelegenheid hij de Domtoren had laten omtoveren in een Saturnus-raket.

'Veel wetenschappelijke onderzoekers in ons land kunnen niet in begrijpelijke taal uitleggen wat ze nu precies onderzoeken. In Amerika kunnen ze dat wel, ze krijgen daar zelfs een speciale opleiding voor,' aldus Titulaer in het Nieuwsblad van het Noorden, naar aanleiding van het slot van de Teleac-cursus Wetenschap in Beweging (1976-1977). Een veel groter publiek zou hij bereiken met zijn tv-programma TROS Wondere Wereld (1983-1989). In het door Titulaer eigenhandig geproduceerde en gepresenteerde programma liet hij een eindeloze reeks gadgets en nieuwe technologieën de revue passeren.

 

Beeld: sndrv

 

Kantoor van de toekomst

Een groot succes was ook zijn Huis van de Toekomst (1989-1996) aan de A59 bij Rosmalen. 3,5 miljoen bezoekers dompelden er zich onder in futuristisch woongenot. De woning was uitgerust met een centraal stofzuigersysteem, beeldtelefoons, interactieve televisie, Philips CD-i, een wc-spoelbak met regenwater, gescheiden afvalverwerking, volautomatische gordijnen en een dak dat zich opende op het commando 'dak open'. Het Huis van de Toekomst werd opgevolgd door het Kantoor van de Toekomst.

 

Voorspellen

Chriet Titulaer was schatplichtig aan de vergeten futuroloog Fred Polak, die in de jaren zestig op televisie en in de Telegraaf een breed publiek vertrouwd maakte met onder meer de komst van de computer. In tegenstelling tot Polak, die zich beperkte tot ruwe toekomstschetsen, waagde Titulaer zich wel aan concrete voorspellingen. Hij sloeg de spijker op de kop met zijn aankondiging van bijvoorbeeld e-mail, flexibele werkplekken, de elektronische krant, telebankieren, telewinkelen en navigatiesystemen.

Verkeken heeft hij zich op het succes van internet. In 2002 nog sprak hij de verwachting uit dat internet nooit populair zou worden onder gewone burgers. Chriet Titulaer was niet zozeer een groot visionair, als wel iemand die goed op de hoogte was van de nieuwste technische ontwikkelingen. Zijn grote verdienste was dat hij niet bang was de plank mis te slaan en dat hij met aanstekelijk enthousiasme een groot publiek kennis liet maken met de wetenschappelijke en technologische mogelijkheden van de nabije toekomst.

tekst: Fanta Voogd

beeld: Sjakkelien Vollebregt / Anefo

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.