Eureka

Een op afstand bedienbare robot met professionele camera en microfoons moet films schieten op locatie laagdrempeliger maken.

De wereldwijde filmindustrie is voor een belangrijk deel geconcentreerd op plekken als Hollywood in Los Angeles, Bollywood in Bombay en diverse locaties in Europa. Maar die samenklontering wordt steeds minder noodzakelijk. De Amerikaanse cameraregisseur Aaron Grasso en filmproducent Josh Shadid willen een nieuwe generatie filmmakers juist door technologie verbinden. Zij ontwikkelden de Solo Cinebot, een professionele robotcamera die de cameraregisseur op afstand kan bedienen.

Alle techniek van de Solo Cinebot – camera, microfoons en belichting – zit bedrijfsklaar in een transportkist ingebouwd. Daardoor is geen complexe voorbereiding of installatie nodig. De transportkist met de Cinebot wordt lokaal gehuurd, naar locatie gebracht en opengeklapt.

De camera­regisseur en het technisch team nemen de bediening vervolgens op afstand over. Dat gaat via een combinatie van fysieke bedieningselementen en een computerscherm.


Twaalf audiokanalen

De Solo Cinebot is beschikbaar in twee uitvoeringen. Het basismodel LT heeft een digitale camera van 1080 pixels met dertig keer digitale zoom en een microfoonsysteem met twaalf audiokanalen.

De uitgebreidere Solo XT Cinebot heeft een 4K UHD (ultra high ­definition) camera met twintig keer optische zoom. Deze is op een telescopische arm gemonteerd om opnamen te maken vanaf minimaal 83 centimeter tot ruim 1,8 meter hoogte. De camera zelf kan draaien en kantelen. De XT heeft een hifi-richtmicrofoon en achttien autokanalen.


Ringvormige ledlamp

Voor de belichting is de Solo Cinebot voorzien van een ringvormige ledlamp met een dimmer en twee standen voor koud of warm licht. De camera­regisseur kan via een beeldscherm en een bluetooth­oortje instructies doorgeven aan de personen voor de camera.

Het is ook mogelijk om live te schakelen tussen meerdere ­Cinebots, op dezelfde of verschillende locaties.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Solo Cinebot 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.