Het beste van 2017: komend jaar biedt bouwbedrijf ThinkWonen de mogelijkheid een woning te bestellen die vrijwel helemaal recyclebaar is. De woning komt uit de fabriek.

Maatschappelijke impact: 

Voor de recyclebare woning heeft ThinkWonen een aantal uitgangspunten

  • Al het materiaal moet volledig herbruikbaar zijn met behoud van zijn eigenschappen
  • Denk ook aan hergebruik van gedane arbeid, dus liever hergebruik dan slopen
  • Circulair wonen en comfort horen bij elkaar


Hoe pakt in de praktijk uit?

Voor de wanden gebruikt ThinkWonen platen van geperst houtvezel: die scoren goed op de milieuladder en zijn volledig herbruikbaar.

Het casco van de woning is van staal, en gaat minstens 200 jaar mee. ThinkWonen wil die casco’s daarom graag in zijn geheel hergebruiken.

Verder krijgen de buitenmuren gewoon baksteen, omdat bewoners dat vaal mooi vinden. Het maken ervan kost weliswaar veel energie, maar hergebruik is mogelijk door de stenen niet te metselen, maar met een kliksysteem te stapelen. De stenen zijn dan tot in lengte van dagen her te gebruiken.

De afwerking van de binnenwanden gebeurt met platen van magnesiumoxide. Dat materiaal is zo hard dat verf of behang er gemakkelijk van af zijn te schrapen.

De woningen worden geproduceerd in de fabriek, en gaan per verdieping naar de bouwplaats. Daar is de woning in veertien dagen gereed: eerst heien, dan de verdiepingen erop, en vervolgens alles aansluiten en de laatste afwerking.

 

De woning komen per verdieping uit de fabriek. Illustratie ThinkWonen.

 

Volledig overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.