Blankesteijns Beeldbuis

De film Arrival en de vele 'exoplaneten' die de laatste jaren zijn ontdekt, roepen de vraag op hoe je communiceert met buitenaardse wezens als je geen idee hebt hoe zij gewend zijn te communiceren. YouTube-kanaal Wendover Productions loopt de mogelijkheden langs.Wat valt te proberen in interstellaire communicatie en wat niet? Een video van Wendover Productions legt uit en streept af.

In bovenstaande merkwaardige scene uit de aflevering 'Devil in the Dark' van de serie Star Trek (een episode uit 1967) stuiten kapitein Kirk en Mr. Spock op een buitenaards wezen dat eruit ziet als een soort mesthoop. Op een poging van Spock om telepatisch contact te leggen, antwoordt het beest door de woorden 'No Kill I' in de grond te schroeien.

Leuk geprobeerd van de schrijvers maar het klopt niet erg: niet kunnen reageren op gesproken taal, niet zelf een gesprek beginnen in smeulende letters, en wel antwoorden op gedachtengolven? Nooit mensen ontmoet en toch steenkolenengels (en het Latijnse alfabet) produceren?

Maar dat in dit soort ontmoetingen veel veronderstellingen zullen worden gelogenstraft, veel pogingen zullen mislukken en dat alleen het niet voor de hand liggende zal werken, dat is natuurlijk wel juist.


Niet-talig

Mensen communiceren met taal. Als je iemands taal niet begrijpt, is ver-talen de oplossing. Maar heeft het zin een 'talige' boodschap de ruimte in te sturen? De makers van de plaquettes aan boord van de Pioneer-sondes begrepen al dat dat niet zou werken. De boodschap werd geformuleerd in beelden. Maar zouden 'ze' wel gezichtsvermogen hebben? Wendover noemt de mieren op Aarde, die communiceren in geuren. Sommige gewervelden komen een heel eind met geluid, zonder dat er sprake is van een volwaardige taal.

Zie verder de video hieronder voor de ontknoping van het betoog. En bezoek het kanaal van Wendover voor meer van die minidocumentaires over bijvoorbeeld luchtvaart, economie en de stedelijke omgeving.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.