Het Amerikaanse Virtual Incision heeft een compacte operatierobot ontwikkeld die nu voor het eerst gebruikt is bij operaties op mensen. In Paraguay werden met het apparaat enkele patiënten geopereerd aan hun dikke darm. De operaties verliepen goed en het bedrijf wacht op goedkeuring voor gebruik van de robot in de VS.


Voor bepaalde operaties is het gebruik van een operatierobot de laatste jaren onmisbaar geworden. Het verwijderen van de prostaat bij kanker, bijvoorbeeld, gebeurt in Nederland nauwelijks nog zonder gebruik van een robot. De operatie gaat sneller en levert minder schade op voor de patiënt. Daardoor herstelt deze sneller en is de kans op complicaties kleiner.

Veruit de meest succesvolle robot is de Da Vinci, een grote en prijzige (ordegrootte 1 miljoen euro) operatierobot die in gespecialiseerde centra overal ter wereld wordt gebruikt. Producent Intuitive Surgical is marktleider, maar de Da Vinci is vanwege zijn geometrie niet erg geschikt om de dikke darm mee te opereren.


Compacte robot 

In dat gat springt het Amerikaanse bedrijf Virtual Incision, een spinout van de University of Nebraska, nu met een nieuwe operatierobot. De compacte robot bestaat uit een centrale staaf met daaraan twee armen waaraan instrumenten zoals een grijper en een mesje zitten. Bij een operatie wordt de robot via een snede in de buikholte gestopt. De robot heeft verlichting en een camera aan boord, zodat de chirurg op een beeldscherm kan zien wat zij doet. De robot gaat dus (nog) niet autonoom aan de slag. De chirurg bedient de instrumenten van afstand.

Dit is de eerste keer dat een kleine robot binnenin een mens een complexe operatie heeft verricht

Chirurgen kunnen de robot gebruiken voor de behandeling van problemen aan de dikke darm, zoals poliepen, voorstadia van kanker en divertikels (uitstulpingen). Alles bij elkaar komen aandoeningen aan de dikke darm vaak voor; jaarlijks treft het zo’n twee miljoen mensen wereldwijd.
 


Vanuit de buikholte

In tegenstelling tot bestaande operatierobots werkt de nieuwe robot vanuit de buikholte, wat noodzakelijk is om in de juiste hoek te kunnen werken en bepaalde operaties tot een goed einde te brengen. Voor de robot is verder geen speciale operatiekamer nodig en hij maakt gebruik van voor chirurgen vertrouwde instrumenten.

‘Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat een kleine robot binnenin een mens een complexe operatie heeft verricht’, aldus Shane Farritor, mede-oprichter van het bedrijf en chief technology officer in een persbericht. Voordat deze eerste operatie op mensen mogelijk was, heeft het bedrijf een jarenlang traject afgelegd van tests en proeven op kadavers en proefdieren. Uit eerdere tests was ook al gebleken dat het apparaat goed steriel te maken is, dat het elektrisch veilig is en dat de software goed functioneert.

De testoperaties vonden plaats in Paraguay, omdat de regelgeving daar iets minder streng is. Virtual Incision werkt momenteel hard om de robot ook goedgekeurd te krijgen voor gebruik in de VS en daarbuiten.

 

Foto’s, video: Virtual Incision.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.