Papiervezels en de anorganische vulmiddelen in papier kunnen goed dienen voor het maken van kunststofcomposieten. Dat heeft het Finse onderzoeksinstituut VTT aangetoond in het Europese project Reffibre. Op die manier kunnen reststromen van papierfabrieken nuttig worden gebruikt.


Bij het maken van papier blijven vezels en vulmiddelen over (zie foto hieronder), bijvoorbeeld omdat ze niet de juiste kwaliteit hebben voor gebruik in papier. Een deel hiervan kan worden gebruikt in nuttige toepassingen, zoals beton of asfalt. Maar een flink deel van de reststromen van de papierindustrie wordt nog verbrand of gestort.

‘We wilden die stoffen graag bijmengen in een kunststof, want dan is het resulterende composietmateriaal goedkoper en vriendelijker voor het milieu. We hebben dan minder olie nodig én we gebruiken een reststroom die we anders zouden weggooien’, zegt Ulla Forsström, hoofdonderzoeker bij VTT Technical Research Centre of Finland in Espoo, dat het Europese project Reffibre leidde.
 

Vezels en klei

In dat project voegden betrokken bedrijven papiervezels en anorganische vulmiddelen, zoals klei of calciumcarbonaat, toe aan polypropeen, tot een vulgraad van wel 30 %. Uit het verkregen composietmateriaal maakten ze eenvoudige producten voor buiten, zoals plastic vloertegels, bloempotten en simpele bakjes. ‘Je kunt ook denken aan tuinmeubilair. Alleen kun je het composiet bijvoorbeeld niet voor voedingstoepassingen gebruiken’, aldus Forsström.



 

Stijver en sterker met vezels

De vezels in het plastic hebben invloed op de mechanische eigenschappen. Zo is het composiet beduidend stijver en heeft het een hogere treksterkte dan polypropeen zonder vezels erin. Aan de vulmiddelen uit gerecycled papier heeft zich vaak inkt gehecht, waardoor echt wit composietplastic niet te maken is. De onderzoekers hebben aanwijzingen dat de vulgraad met reststoffen nog verder omhoog kan tot zo’n 50 % van het composiet.

De beschreven plastic producten laten zien dat het proces goed werkt. Maar voordat papierfabrieken dit proces kunnen gebruiken, zullen ze eerst moeten investeren in extra machines voor het drogen van de vezels en vulmiddelen. Ook zou een papierfabriek de handen ineen moeten slaan met een bedrijf dat kunststoffen maakt en de hergebruikte vezels en vulmiddelen wil afnemen.


Openingsfoto: vloertegels en bakjes gemaakt uit combinaties van polypropeen met vulmiddelen uit de reststromen van papierfabrieken. Foto VTT Technical Research Centre of Finland

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.