Een nieuwe computer van het Massachussetts Institute of Technology verzint spookverhalen door samen te werken met mensen. De verhalen zelf zijn nog niet bijster griezelig, maar de implicaties van hun AI 'Shelley' doen je de haren te berge rijzen.

'Ik herinner zijn gezicht in een blik van afgrijzen, en het was doodsangst en kwaadaardigheid. Ik zat gevangen. Ik zat vast in dit ziekenhuisbed.' Dit is één van de vele beginzinnen die de kunstmatig intelligente twitterrobot Shelley sinds een paar weken uitspuugt. Elk uur maakt 'ze' een nieuw beginnetje. Twittervolgers kunnen de volgende zin schrijven, waarna Shelley het stokje weer oppakt aan de hand van het geschrevene. Op die manier ontstaan korte griezelverhalen.

 

Verhalen vertellen

Shelley is een vondst van MIT, speciaal voor Halloween. Vorig jaar kwam de technische universiteit ook al met een griezelige kunstmatige intelligentie, die spookachtige beelden bij elkaar verzon en op het internet plaatste. Nu willen de informatici van MIT een stapje verder gaan en storten ze zich op de kunst van het verhalenvertellen.

De bot kreeg haar training via een forum op de website Reddit met de naam nosleep. Hier plaatsen gebruikers hun verontrustende en griezelige verhalen. De robot pakte al deze teksten en verwerkte ze in een intelligent taalalgoritme, dat zaken als grammatica, zinsstructuur en context probeert te begrijpen.

 

Voorbeeld van het cooperatief schrijven van Shelley.

 

Net niet

Werkt het ook? Af en toe zie je dat de zinnen nog net de 'schwung' van een ervaren schrijven missen. Of ze zijn simpelweg niet bijster griezelig. Aan de andere kant is niet eenvoudig te herkennen dat deze zinnen niet door een mens geschreven zijn - in die zin weet Shelley zeker te overtuigen. En het net-niet-menselijke van de schrijfstijl heeft op zichzelf ook iets griezeligs. Alsof je de gedachten van een monster, spook of andere duistere entiteit leest, een wezen dat net geen grip heeft op ons taalgebruik maar zijn best doen om ons in de maling te nemen.

Hoewel het nu gaat om een ludieke toepassing, speciaal voor Halloween, kunnen AI's zoals Shelley grote gevolgen hebben. Denk aan het schrijven van nieuwsberichten, notulen of jaarrapporten voor bedrijven. Als een computer dat doet kan dat een hoop banen kosten. Sommige nieuwsberichten worden zelfs al door 'robots' geschreven: de meldingen van aardbevingen in Californië worden in de LA Times geschreven door een robot. Hoewel zelfs die het wel eens mis heeft: onlangs meldde deze robot dat er een heftige aardbeving plaats had gevonden. Die beving bleek echter uit 1922 te komen; de robot was vergeten de datum van een melding te checken.

Beeld: MIT

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.