Een coronazelftest kan ook heel eenvoudig met een app, toont het Australische bedrijf ResApp aan. Gewoon door tegen de telefoon te hoesten.

Onderzoekers aan de University of Queensland in Brisbane ontwikkelden in 2014 al een app, ResApp genaamd, die aan de hand van hoestgeluiden ademhalingsziekten kan diagnosticeren.

Met kunstmatige intelligentie kan de app verschillende longaandoeningen onderscheiden, zoals astma, longontsteking en bronchiolitis veroorzaakt door het RS-virus.


App stelt covid vast

In maart 2022 toonde ResApp aan dat de app ook covid-19 kan vaststellen, met een gevoeligheid van 92 procent: slechts acht procent van de coronagevallen werd gemist.

Zelftesten moeten een gevoeligheid hebben van minimaal 90 procent. Bij twee op de tien gaf de test een foutpositief resultaat, waarbij iemand die geen corona heeft wel positief test. Interesse van Pfizer

Pfizer toonde direct na dit nieuws interesse in de overname van het bedrijf. Eind september kocht Pfizer ResApp voor een bedrag van 116 miljoen euro. 

Het gebruik van de app is goedgekeurd in Australië en Europa. De app is met name bedoeld voor zorg op afstand.


Alleen voor patiënten

Ook hoopt ResApp dat de app kan worden gebruikt op afgelegen plekken in Afrika en Azië, waar de toegang tot zieken­huizen een probleem is.

De app is gratis te downloaden in de appstore. Op dit moment is de app alleen beschikbaar voor patiënten die een code van hun arts hebben ontvangen.

Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: ResApp

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.