Via crowdfunding is in Nederland in 2016 150 miljoen euro opgehaald. Het opblaasbare loungekussen van KAISR wist het meeste geld binnen te krijgen.

Dat is een groei van 34 procent ten opzichte van 2015, toen 112 miljoen werd opgehaald. Dat is overigens minder dan de verdubbeling die steeds de jaren ervoor werd bereikt, zo blijkt uit gegevens van de website Fundwijzer.

Startup KAISR Original uit Amsterdam haalde met zijn opblaasbare loungezak 3,9 miljoen op, terwijl het doelbedrag nog geen 20.000 euro was. KAISR staat daarmee op de eerste plaats van de Crowdfunding Top 100 die De Breed & Partners vandaag publiceerde.

 

De loungezak van KAISR.


Duurzame energie

Opvallend is dat bij de top twintig tien projecten te maken hebben met een vorm van duurzame energie. Dan gaat het onder meer om de bouw van een nieuwe productiehal van Lagerwey windturbines (een tweede plaats met 2,45 miljoen euro), en diverse zonnestroomgerelateerde projecten.

 

Impressie van de nieuwe productiehal van windturbinefabrikant Lagerwey.

 

Ook twee waterstroomprojecten, die van Tocardo bij de Oosterscheldekering en van Dommelstroom in de Dommel, wisten forse bedragen binnen te halen, namelijk 850.00 respectievelijk 750.000 euro.

Peerby, het platform waarmee mensen spullen aan elkaar kunnen uitlenen, staat met 2 miljoen euro (doelbedrag 300.00 euro) op de derde plaats in de Top 100, zie de video hieronder.

 

Openingsfoto: de Loungezak van KAISR.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.