De Marsrover Curiosity is na bijna twee maanden storing weer aan het werk gegaan. Afgelopen weekeinde reed hij zestig meter rond op Mars, op een plek die Lake Orcadia is gedoopt. In totaal heeft de rover in ruim zes jaar tijd nu twintig kilometer op zijn teller staan.

Op 15 september werd de Curiosity getroffen door een storing, waardoor hij geen gegevens meer kon opslaan. Inmiddels is hij overgeschakeld op een reservesysteem. Wat er precies aan de hand was, wordt nog onderzocht, meldt NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena (Californië).
 

Langetermijngeheugen

De Curiosity heeft net als de meeste NASA-toestellen twee computersystemen, zodat hij gewoon kan doorwerken als er een defect is. Aanvankelijk draaide Curiosity op de Side A-computer, maar na tweehonderd Marsdagen hield die er al mee op. De Side B-computer heeft sindsdien jarenlang zonder problemen gefunctioneerd, tot half september. Toen kon hij ineens geen gegevens meer opslaan in zijn langetermijngeheugen. Hoewel hij nog wel reageerde op commando’s van de vluchtleiding, hield hij ook geen log meer bij van al zijn activiteiten, wat het lastig maakte de storing te analyseren. 
 
Technici bij JPL hebben de delen van Side A die de storing veroorzaakten inmiddels buiten gebruik gesteld, waardoor dat systeem nu weer beschikbaar is. Toch hoopt de vluchtleiding snel weer op Side B te kunnen omschakelen. ‘Het zal even duren voor we precies begrijpen wat er aan de hand is met het geheugen van Side B’, zegt projectmanager Steven Lee van JPL in een persbericht. ‘We kunnen de missie als het echt nodig is ook met Side A voortzetten, maar liever lossen we het geheugenprobleem snel op en gaan we weer terug naar Side B.’
 

ExoMars

Curiosity landde op 6 augustus 2012 op Mars om te onderzoeken of er ooit microben op de planeet kunnen hebben geleefd. De missie zou twee jaar duren, maar is inmiddels voor onbepaalde tijd voortgezet. Hij was de opvolger van het ruimtewagentje Opportunity, waarmee het contact sinds een stofstorm in de zomer van dit jaar verbroken is. De NASA blijft hopen de communicatie met dat karretje te kunnen herstellen.  

In de zomer van 2020 wil de NASA een opvolger van Curiosity naar Mars sturen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Russische evenknie Roskosmos hopen rond die tijd gezamenlijk met een eigen rover op Mars rond te rijden, de ExoMars.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.