Het nieuwe distributiecentrum van Rhenus in Eindhoven heeft 15.318 zonnepanelen op zijn dak, goed voor een te verwachten jaaropbrengst van ruim 4 GWh.

Het dakzonnepark werd vorige week officieel in gebruik genomen. Met een totaal vermogen van ruim 4 MW wordt een jaaropbrengst van ruim 4 GWh verwacht. Het dakproject is nu het grootste in Nederland (lees ook: ‘Megazonproject bij Tata Steel’)

Het distributiecentrum in de omgeving van de A2 bij Eindhoven kwam begin dit jaar gereed en wordt gebruikt door Rhenus Logistics, een van de grote logistieke dienstverleners. Het distributiecentrum heeft een vloeroppervlak van 54.000 m2 en verkreeg dankzij de energieopwekking, materiaalkeuze en het gebruik van dag- en ledlicht het BREEAM Outstanding-certificaat.
 


Het zonneproject is gerealiseerd door KiesZon, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het gebruik van daken van bedrijfsgebouwen voor zonne-energie. Het bedrijf huurt het dakoppervlak, en voorziet Rhenus van zijn duurzame stroom, wat slechts een klein deel is van de totale opbrengst van het zonnedak. De rest van de stroom gaat naar het elektriciteitsnet.

Daarvoor moest wel de op het bedrijventerrein aanwezige 400 V-10 kV-transformator worden verzwaard. Zelfs dan moet op zonnige dagen een deel van de stroom worden afgetopt (weggegooid) om te zware belasting van het net te voorkomen. Via de Brabantse stichting MOED kwam het project in aanmerking voor subsidie uit de duurzame energie-regeling SDE+.

Volgens woordvoerder Piet Cranenbroek van Kieszon vraagt het zonnedak nauwelijks om onderhoud. ‘De regen spoelt de panelen schoon, eens in het jaar houden we een schouw en zorgen we zo nodig voor een schoonmaakbeurt.’
 Foto's Kieszon.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.