Vermoedelijk als gevolg van zware windstoten is zaterdag aan het einde van de middag een deel van het dak van het AFAS-stadion in Alkmaar ingestort. Het stadion is de thuisbasis van eredivisieclub AZ. Er zijn volgens de club geen gewonden gevallen.

Het AFAS-stadion dateert uit 2006. Sinds enkele jaren liggen er zonnepanelen op het dak, maar het is onduidelijk of dat een rol heeft gespeeld bij de instorting. Op het moment van instorten was code geel van kracht, vanwege de sterke wind.

Het nu ingestorte dak van het AFAS stadion tijdens een wedstrijd een jaar geleden. Eigen foto.

 

Schrik

Algemeen directeur van AZ Robert Eenhoorn zei op een persconferentie enorm geschrokken te zijn, al sprak hij van een geluk bij een ongeluk dat er geen mensen in het stadion aanwezig waren op het moment van de instorting. Over de oorzaak kon hij nog niets zeggen. 'De komende dagen gaan we een onderzoek doen met experts op dit gebied. Pas als dat onderzoek is gedaan, kunnen we dieper op de oorzaak ingaan. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg.' Het stadion zal pas weer worden gebruikt als de situatie veilig ism, benadrukte Eenhoorn.

De eerstkomende wedstrijd van AZ is komende donderdag, tegen FC Marioepol uit Oekraïne. Onduidelijk is waar die wedstrijd zal worden gespeeld. De zaterdagtraining van de selectie was vanwege de harde wind naar binnen verplaatst.


Winderig stadion

Het AFAS Stadion geldt als een stadion waar de wind gauw vrij spel heeft. Volgens Eenhoorn heeft dat te maken met het feit dat Alkmaar nu eenmaal dicht bij de kust ligt en er weinig andere bebouwing omheen staat.

De club was al bezig om te onderzoeken hoe de wind beter uit het stadion kon worden geweerd om het comfort van de bezoekers te verhogen. Vorig jaar was er al een keer keer lichte schade ontstaan door een storm, maar niet aan de constructie. 

Foto: AZ

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.