Eureka

Als het aan het Amerikaanse bedrijf Watergen ligt, kunnen we straks schoon drinkwater tappen uit ons dashboard. Dat water komt niet gewoon uit een hervulbaar reservoir, maar wordt in de auto gegenereerd door de Atmospheric Water Generator.

De Atmospheric Water Generator (AWG) zuigt buitenlucht aan die eerst wordt gefilterd om stof en vervuilende stoffen te verwijderen. Daarna gaat de lucht door een warmtewisselaar waar hij wordt gekoeld. Vocht in de lucht condenseert vervolgens tot vloeibaar water. Dit water wordt op­gevangen en gefiltreerd. Ook voegt de generator er mineralen aan toe om het op te waarderen tot volwaardig drinkwater.
 

Op het middenconsole

Het gegenereerde water wordt continu gecirculeerd in een ingebouwd reservoir met het oog op bacteriën die zich vermenigvuldingen in stilstaand water. Als de chauffeur of een passagier een slokje water wil, dan kan die het simpelweg tappen uit een kraantje op het middenconsole.

Dat is slechts een van de mogelijke toepassingen. Het water is ook te gebruiken om sensoren op de auto of onderdelen in de motorruimte automatisch te reinigen. Watergen onderzoekt bovendien momenteel met autofabrikant Ford hoe de gezuiverde, gekoelde en droge lucht is te benutten om de ­motor beter te laten draaien.

Hoeveel water het systeem produceert en wanneer het op de markt komt, is nog onbekend.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.