Eureka

Comfort en veiligheid vormen de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een kinderwagen. Dat blijkt althans uit een onderzoek van Bosch onder aanstaande ouders en ouders met een kind onder de vier jaar. 

De fabrikant ontwikkelde een elektrisch aandrijfsysteem dat ouders ondersteunt bij het duwen van een kinderwagen, en in noodgevallen op de rem trapt. Bosch keek de technologie voor dit e-stroller-systeem af van onder meer elektrische fietsen. 


Automatische rem

Het e-stroller-systeem van Bosch omvat twee stille elektromotoren op de achteras, slimme sensoren en een bluetooth-module. Tijdens het wandelen stellen de sensoren onder meer de snelheid, de acceleratie en het soort  ondergrond vast waarop de kinderwagen rijdt.

Algoritmes bepalen vervolgens welke actie de elektromotoren moeten ondernemen om degene die de kinderwagen duwt te ondersteunen. Wordt de kinderwagen een heuvel opgeduwd, of over een wegdek met hobbels, dan springen de elektromotoren bij om de wielen aan te drijven. Dat maakt het duwen makkelijker, zeker als de ouder bijvoorbeeld gelijktijdig hand in hand loopt met zijn of haar oudere kind.

Gaat de kinderwagen juist heuvelaf, dan remmen de elektromotoren de wielen wat af om het hanteren van de kinderwagen lichter te maken. Laat de ouder de kinderwagen plotseling los, dan voorkomt een  elektromechanische parkeerrem dat de kinderwagen naar beneden rolt.


Anti-diefstalalarm

Bosch testte het remsysteem in een windtunnel met windsnelheden tot 60 km/h. Via bluetooth maakt het e-stroller-systeem contact met de smartphone van de ouder. Deze kan via de bijbehorende app kiezen uit drie niveaus van duwondersteuning en de acculading controleren.

De accu is uitneembaar en te verwisselen met draadloos elektrisch gereedschap van Bosch. Opladen van de accu duurt 2,5 uur. In de laagste stand leveren de motoren maximaal 15 km lang duwondersteuning. 

Na het parkeren kan de ouder een anti-diefstalalarm activeren. Wil iemand er met de kinderwagen vandoor gaan, dan klinkt er een alarmsignaal en krijgt de ouder een waarschuwing op zijn smartphone. 

De Zweedse kinderwagenfabrikant Emmaljunga brengt het Bosch e-stroller-systeem in 2020 als eerste op de markt. Samenwerking met andere fabrikanten is in voorbereiding.


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.