Wachtwoorden zijn in de toekomst wellicht niet meer nodig, want er zitten verschillende vormen van biometrie aan te komen. Een opvallende variant komt nu van onze oosterburen. Een geluidssignaal dat door een schedel reist en door een microfoon wordt gemeten, blijkt een uniek profiel te hebben, waarmee een persoon zich onderscheidt. Dat laten onderzoekers in Duitsland zien.


Een team van wetenschappers ontwikkelde een systeem dat een geluidssignaal op de schedel van een (proef)persoon zet. Het ultrasone (en dus onhoorbare) geluid reist door de schedel, botst tegen wanden, wordt verstrooid door oneffenheden en komt weer terug, waar een microfoon het geluid opneemt.

Uniek

Het teruggekeerde geluid heeft bepaalde karakteristieke frequenties die uniek zijn voor de persoon (zie figuren). De Duitsers hebben hun systeem getest op tien proefpersonen en van hen wisten ze steeds met 97 % nauwkeurigheid de juiste persoon te identificeren. Dat is heel aardig, maar nog niet voldoende om als waterdichte manier van identificatie te gebruiken.


Het is dan ook nog maar een proof-of-principle, zeggen de onderzoekers. Zij voerden de tests uit zonder achtergrondgeluid, dus waarschijnlijk gaat de betrouwbaarheid van het systeem nog wat omlaag in levensechte omstandigheden. Werk aan de winkel dus.


Inloggen met je hoofd

De vinding maakt in de toekomst wellicht een mobiele telefoon mogelijk waar we geen pincode meer hoeven invoeren, maar die we simpelweg tegen ons hoofd houden, waarna we hem kunnen gebruiken. Nog meer voor de hand ligt het dat deze techniek in Google Glass of in virtual reality-brillen wordt ingebouwd. Daarin is eenvoudig een luidspreker in te bouwen die zijn vibraties verspreidt via contact met het schedelbot.

Het team presenteert zijn ideeën in mei op de Conference for Human-computer Interaction in San Jose, Californië.

Lees alvast het artikel van de onderzoekers: SkullConduct: Biometric User Identification on Eyewear Computers Using Bone Conduction Through the Skull (pdf-bestand). 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.