column

‘POOOOOAAAAARRRR.’

Beter kan ik het geluid van de Inception-hoorn niet op papier zetten. Het is het kenmerkende geluid uit de trailer van de film Inception. Een lage noot van hoorn, fagot, trombone, tuba en (natuurlijk) pauken samen.

Sinds Inception wordt het geluid zo vaak gebruikt in films, en in vooral filmtrailers, dat het een ware meme geworden is. Als nerds ergens van houden, is het van meme’s.

De inceptionhoorn werd besproken in een recente aflevering van de podcast Nerdland. Ralph Crutzen, die ik op Twitter volg, kwam erachter dat er een website is met een grote rode knop en als je daar op klikt:

POOOOOAAAAARRRR

Ik zag het langskomen, klikte een keer, glimlachte, en net  toen ik verder wilde gaan met mijn werk, ging er bij mij een lampje branden. Ik heb zelf nog een grote rode knop liggen!

Dat ding heeft minder dan een euro gekost bij de Action en maakt een stom piepje als je erop drukt. Zou het niet cool zijn om die om te bouwen zodat de Inception-hoorn afgaat als je erop drukt? Waarom? Nou gewoon: omdat het kan.

Het was het leukste dat ik in het afgelopen coronajaar heb gedaan.

Het was een project van niets: draad solderen op de simpele elektronica van de rode knop en verbinden met de ‘play’-knop van een mp3-spelerbordje van vier euro, een sd-kaart met het Inceptionhoorngeluid in het mp3-bordje en klaar.
 


En het was, eerlijk gezegd, het leukste dat ik in het afgelopen coronajaar heb gedaan. Ja, het is mooi dat het online lesgeven aan mijn studenten is gelukt, maar liever geef ik ze weer op campus maakonderwijs.

Veel tijd met mijn gezin besteden was prachtig. Maar weer eens een onzinproject in elkaar zetten: ik was tijdens alle coronaellende vergeten hoe simpelweg leuk dat was! Ik werd er in het deprimerende coronatijdperk zowaar vrolijk van.

Eenmaal klaar vroeg ik me verbaasd af waarom ik niet meer maak? Ik ben toch ‘Rolf: de maker’? In mijn werk ben ik vooral maakdocent en steeds minder zelf maker.

Waarom? Omdat ik mezelf ervan overtuigd heb dat ik daar geen tijd voor heb. Te druk met lesgeven. Te druk met onderzoek coördineren. Te druk met me druk maken over corona. Te druk.

Maar zoals mijn vader me jarenlang heeft geprobeerd duidelijk te maken: tijd heb je niet, tijd maak je. Dus dat ga ik de komende tijd doen: tijd maken. Tijd maken om te maken.

Dat zal u niet per se hier, of op YouTube zien: ik ga niet maken omdat het mijn werk als onderwijzer of columnist is. Ik ga simpelweg maken omdat ik daar vrolijk van word.

Waar wordt u vrolijk van?


Tekst: Rolf Hut, universitair docent TU Delft, maker, spreker en schrijver. 
Beeld: Depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.