Techniektijdschrift De Ingenieur heeft sinds vandaag een eigen podcast: ‘Helder over techniek’. Te gast in de eerste aflevering is Ilyaz Nasrullah, digitaal strateeg en columnist van Trouw. Hij gaat in op de hype rond kunstmatige intelligentie.

 

Net als het blad draait ook de podcast om nieuwe technologie en de maatschappelijke gevolgen daarvan. ‘Dit audioplatform biedt ons als redactie weer tal van spannende, nieuwe mogelijkheden om belangrijke, journalistieke verhalen te vertellen,’ zegt hoofdredacteur Pancras Dijk van De Ingenieur.

De podcast is te beluisteren via je favoriete podcastapp (bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts of Amazon), en hier op de website van De Ingenieur. Elke maand verschijnt een nieuwe aflevering waarin we een technisch onderwerp uitdiepen met een expert.
 

Chatbots

In aflevering 1, ‘Een eerlijk verhaal over AI’, praat redacteur Jim Heirbaut van De Ingenieur met gast Ilyaz Nasrullah over de doorbraak van chatbots als ChatGPT en de snelle opkomst van andere generatieve software op basis van AI.

Sinds de lancering van ChatGPT, eind vorig jaar, worden we overspoeld met nieuws over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, kortweg AI). Met deze gratis toegankelijke tekstgenerator komt het brede publiek voor het eerst in aanraking met de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie op het gebied van taal.

ChatGPT werd snel populair: binnen een paar weken had de software van het bedrijf OpenAI miljoenen gebruikers. ChatGPT wekt de indruk dat het zinnen kan formuleren als een mens, dus de verleiding is groot om de software allerlei vragen te stellen. Daar is ChatGPT echter helemaal niet geschikt voor, zegt Nasrullah. ‘Misschien dat je ChatGPT kunt gebruiken voor simpele teksten, maar als feitelijkheid belangrijk is, dan is het totaal onbruikbaar.’ De chatbot hallucineert nogal eens.

 

Meer weten over hoe chatbots werken en over de toekomst van AI, beluister dan aflevering 1 van de podcast ‘Helder over techniek.


Openingsfoto Redacteur Jim Heirbaut (rechts) in gesprek met digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah. Foto De Ingenieur

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.