Amerikaanse onderzoekers hebben laten zien dat cellen sneller groeien en delen als ze samengedrukt zitten.

De onderzoekers van MIT publiceerden hun onderzoek dinsdag in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Stem Cell.

 

Uitwringen

Cellen sneller laten groeien door ze samen te knijpen klinkt tegenstrijdig. Toch hebben de onderzoekers hier een goede verklaring voor gevonden.

Het samenknijpen van de cellen zorgt ervoor dat de cellen als het ware worden uitgewrongen, ze verliezen water. Als gevolg daarvan komen de bestanddelen van de cel dichter bij elkaar en versnellen bepaalde processen in de cel.

 

Onder druk

Bij het onderzoek plaatsten de onderzoekers verschillende cellen tussen twee platen en drukten de cellen samen een bepaald gewicht. Met behulp van een microscoop en een optisch pincet, waarbij aan cellen wordt getrokken door middel van een laser, legden de wetenschappers vast wat er gebeurde als de cellen druk ervoeren.

Onder druk van het gewicht werden de cellen stijver en zagen de onderzoekers minder beweging in de cel.

 

Onder druk groeien klompjes sneller dan normaal. Beeld: Yiwei Li

 

Stamcellen kweken

Ook ontdekten de wetenschappers dat het groeien van cellen onder druk een goede manier is om specifiek stamcellen te kweken. Daarom dragen de wetenschappers deze methode voor als een manier om miniatuur organen te maken.

Tijdens het samendrukken clusteren eiwitten zich langs een specifieke signaalroute die ervoor zorgt dat de stamcellen intact blijven als stamcel.

Bij het testen van deze methoden op organoïden, gekweekte structuren van cellen die een orgaan kunnen nabootsen, stelden de onderzoekers vast dat samengeperste organoïden sneller groeiden en meer stamcellen vormden.

 

Beeld: Yiwei Li

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.